Όπως αναφέρει η ICAP σε σχετική μελέτη, η ανάκαμψη, έστω και ελαφρά, της ελληνικής οικονομίας έχει επιδράσει θετικά στον εταιρικό τομέα, ο οποίος κατέγραψε αξιόλογες επιδόσεις και το 2018. Η έντονη και επίμονη προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων επί σειρά ετών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς καθώς διαπιστώνεται βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Η συνολική εικόνα που προκύπτει από τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης όλων των επιχειρήσεων του δείγματος είναι σαφώς θετική, παρά τις όποιες διαφορές χαρακτηρίζουν κάθε τομέα δραστηριότητας.
Το 2018 ο ελληνικός εταιρικός τομέας εμφάνισε αξιόλογη αύξηση στον κύκλο εργασιών του και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας του.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα συνολικά, προέρχονται από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 15.614 επιχειρήσεων, για τα έτη 2018 και 2017. Τα οικονομικά αυτά στοιχεία συνέλεξε και επεξεργάστηκε η ICAP. Οι συγκεντρωτικοί πίνακες και τα διαγράμματα που δημιουργήθηκαν από την επεξεργασία των δεδομένων παρουσιάζονται στην νέα έκδοση του τόμου «Η Ελλάδα σε Αριθμούς». Επισημαίνεται ότι περιλαμβάνονται τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των εταιρειών για τις οποίες υπήρχε διαθέσιμος ισολογισμός για τα έτη 2018 και 2017 μέχρι την ημερομηνία οριστικοποίησης του δείγματος (3η Ιανουαρίου 2020). Εξαιρούνται οι εταιρείες τα αποτελέσματα χρήσης των οποίων δεν περιλαμβάνουν κύκλο εργασιών και λειτουργικά έσοδα και για τα δύο έτη. Για τις εταιρείες που ανήκουν σε κλάδους που αποδίδουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), έχει ληφθεί υπόψη ο Καθαρός Κύκλος Εργασιών όπου αυτός αναγράφεται. Η ταξινόμηση των εταιρειών ακολουθεί το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας NACE - αναθεώρηση 2 (εξαιρούνται τα NACE 84, 94).
Από την επεξεργασία των συγκεντρωτικών μεγεθών 15.168 επιχειρήσεων, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 9,8% το 2018 σε σχέση με το 2017 και διαμορφώθηκε σε €154,56 δισ. Επισημαίνεται ότι, αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε επτά από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού).
Την υψηλότερη (ποσοστιαία) αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος των Ορυχείων – Λατομείων (25,8%) και ακολούθησε ο κλάδος της Μεταποίησης (13,2%). Με μικρή διαφορά έπονται οι κλάδοι του Εμπορίου (12,3%) και των Ξενοδοχείων – Εστιατορίων (12,0%).
Μικρότερη (ποσοστιαία) αύξηση κατέγραψαν οι υπόλοιποι κλάδοι του εταιρικού τομέα, πλην της Γεωργίας – Αλιείας και των Κατασκευών, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 3,5% και 1,6% αντίστοιχα, την ίδια περίοδο.
Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), διαπιστώνονται τα εξής: Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων (9,8%) διευρύνθηκαν και τα συνολικά μεικτά κέρδη αλλά με χαμηλότερο ρυθμό (5,2%), στοιχείο ενδεικτικό της αύξησης του κόστους πωλήσεων. Επιπλέον, οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν κατά 7,1%, ενώ οι χρηματοοικονομικές δαπάνες περιορίστηκαν κατά 4,5% το ίδιο έτος. Οι παραπάνω μεταβολές συνέβαλαν στην οριακή βελτίωση των συνολικών λειτουργικών αποτελεσμάτων (κατά 1,2%). Από την άλλη πλευρά όμως, η ανατροπή του μη λειτουργικού αποτελέσματος το οποίο κατέστη θετικό το 2018 από αρνητικό το 2017, οδήγησε στη σημαντική αύξηση των καθαρών (προ φόρου) κερδών κατά 22,7%.
Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (68,8%) ήταν κερδοφόρες το 2018, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τους επί μέρους κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα, τρεις ήταν ζημιογόνοι το 2018, ενώ οι υπόλοιποι ήταν κερδοφόροι. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν οι κλάδοι της Μεταποίησης, του Εμπορίου και των Μεταφορών – Επικοινωνιών.
Ζημιογόνοι το 2018 ήταν οι κλάδοι των Κατασκευών, της Γεωργίας – Αλιείας και των Ορυχείων – Λατομείων. Οι δύο τελευταίοι ήταν κερδοφόροι το 2017, ενώ των Κατασκευών ήταν ζημιογόνος και το 2017. Ο κλάδος των Μεταφορών – Επικοινωνιών από ζημιογόνος το 2017 κατέστη κερδοφόρος το 2018.
Επισυνάπτεται στα συνημμένα αρχεία ολόκληρη η μελέτη της ICAP
- ICAP_ECONOMIC_ANALYSIS_APR2020.docx (89 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr