Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
1. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Από σήμερα ανοίγει η νέα φόρμα με τους νέους ΚΑΔ. Από σήμερα το έντυπο εργοδοτών έχει εμπλουτισθεί με τους ΚΑΔ για τα shop in a shop αλλά και για τις ψηφιακές επιχειρήσεις. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας. Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτουμε, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία.
2. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών.
3. Για τις ασφαλιστικές εισφορές στην ΠΝΠ θα υπάρχει διάταξη για μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές για Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσοι τα καταβάλλουν θα έχουν δυνατότητα έκπτωσης και αν όχι από τον Σεπτέμβριο η καταβολή τους.
4. Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.
5. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της "επιστρεπτέας προκαταβολής" για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ. Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS).
6. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα.
7. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.
8. Το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί χρονικά για άλλους δύο μήνες εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο.
9. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και οι Ενώσεις των διαχειριστών δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι βρίσκονται μέσα στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται μέσα στις πλητώμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους. Έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες σε αυτή την πρωτοφανή κρίση την οποία διανύουμε,
10. Αναφορικά με το θέμα των επιταγών το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει ο τρόπος για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής αυτών έτσι ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός αυτών με πρώτες ύλες και με προμήθειες από το εξωτερικό..
11. Αρχές Απριλίου το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ ως εγγύηση για να δημιουργηθεί ο μηχανισμός για την παροχή εγγυημένων κεφαλαίων κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται έτσι ώστε να είναι σε θέση το αργότερο αρχές Μαΐου να λάβουν από τις τράπεζες εύκολα δάνεια κίνησης εγγυημένα στο μεγαλύτερο από το κράτος. Στόχος είναι να μπορέσουν με την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους να λειτουργήσουν γρηγορότερα και να δημιουργηθεί στην αγορά το αναγκαίο σοκ ρευστότητας το οποίο θα επιτρέψει στην οικονομία να πάρει μπροστά.
12. Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες -στοιχεία αιτήσεων για μείωση έως 40% του επαγγελματικού μισθώματος και δήλωση εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ. Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή έως 31/03. Εώς τώρα έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 230.000 επιχειρήσεις.
13. Από 6/04 οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν στο σχετικό έντυπο που θα βρουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Και γι' αυτούς ισχύει η ρήτρα μη-απόλυσης προσωπικού.
14. Όσον αφορά τη στήριξη των ειδικών επιστημόνων, η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους, μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης. Η πρώτη δόση 400 ευρώ εντός Απριλίου και τα υπόλοιπα έως τα τέλη Απριλίου. Όσον αφορά την αποζημίωση Μαϊου, εάν η κρίση συνεχισθεί, ο επιστημονικός κλάδος θα ενταχθεί στο καθεστώς των υπολοίπων εργαζομένων, ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
15. Η καταβολή του δώρου Πάσχα είναι διασφαλισμένη για όλους τους εργαζομένους. Αλλά για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, θα δοθεί η χρονική δυνατότητα καταβολής δώρου μέχρι το καλοκαίρι. Το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, αλλά το τμήμα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες θα καταβληθεί από τον κρατικό υπολογισμό.
16. Επίσης έχει ανακοινωθεί η ενεργοποίηση χορηγήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας με πόρους από το ΕΣΠΑ, άλλες Ευρωπαϊκές πηγές και την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Εκτιμάται ότι θα καλυφθούν δάνεια ως και 6 δισ ευρώ, αποκλειστικά για κεφάλαια κίνησης. Το πρόγραμμα προβλέπει υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δις. Επίσης τη χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις., τη δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκ και την αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου
- Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.
- Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.
- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.
- Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την "επιστρεπτέα προκαταβολή" για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως το ποσοστό είναι «πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο 2% του ΑΕΠ.
Και αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Ωστόσο «δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της κρίσης. Απαιτείται συνεπώς νηφαλιότητα, υπευθυνότητα, διορατικότητα και ρεαλισμός. Η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική.
Θα είναι παροδική, γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι εγγενής. Με τις κατάλληλες πολιτικές που εφαρμόζουμε και διαρκώς εμπλουτίζουμε και ενισχύουμε, επιδιώκουμε να περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
Μίλησε επίσης για «αλληλέγγυα συν-ευθύνη, απέναντι στην υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε». Ο εργοδότης αναλαμβάνει την υποχρέωση της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της εργασιακής ειρήνης. Ο εργαζόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσαρμοστεί στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, και να επιδείξει υπομονή και αντοχή, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση. Και το Κράτος κυρίως, έχει την υποχρέωση έναντι όλων, να διασφαλίζει ασφαλές περιβάλλον αντιμετώπισης των εξαιρετικά δύσκολων και έκτακτων αυτών συνθηκών. Πρέπει, όλοι μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων τους επόμενους μήνες, και να υπερβάλουμε εαυτούς, ανέφερε.
Το ολοκληρωμένο Σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου. Ανακοινώθηκε σήμερα από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.
Διαβάστε επίσης:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr