«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα» έσπευσε να προσθέσει, παρουσιάζοντας τα τέσσερα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς:
- Υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης
- χαμηλό κόστος δανεισμού
- Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
- Αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs - των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες - για αναπτυξιακούς λόγους
«Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι «αισιόδοξες». «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019».
Φορολογικά έσοδα
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σταϊκούρας κλήθηκε να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για «αύξηση των φορολογικών εσόδων», διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν θα προκύψει από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ως προς την εκτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση βοηθάει λίγες επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες», ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ότι με αυτή την επιχειρηματολογία πυροβολεί τα πόδια του.
«Είναι σαν λέει ότι άφησε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Άρα αποδέχεται ότι έχει υπερφορολογήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 13.244 ευρώ το 2014, ενώ το 2017 η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 16.457 ευρώ. «Για όσους κόπτονται, από την αξιωματική αντιπολίτευση, για τον μεγάλο πλούτο, την περίοδο 2014-2017, τα νομικά πρόσωπα με κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια αυξήθηκαν κατά 41,77% και οι μικρές επιχειρήσεις, με κέρδη μέχρι 1,2 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν κατά 1.998», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, προβλέπει ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ, φοροελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr