Η ανταλλαγή απόψεων πάντως μεταξύ των δυο πλευρών με αιχμή τις εκτιμήσεις κάθε πλευράς για την πορεία της οικονομίας το νέο έτος θα συνεχιστεί με αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Σε σχέση, πάντως, με τον τρέχοντα και το νέο προϋπολογισμό και το πακέτο παροχών της κυβέρνησης για το 2020, εκτιμάται ότι φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα τηρηθεί.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπ. Οικονομικών η ελληνική πλευρά δίνει έμφαση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά και της αναπτυξιακής διαδικασίας που αναδεικνύουν την «ελληνική ιδιοκτησία» του προγράμματος. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «κερδίσει» πόντους στο πεδίο ιδιωτικοποιήσεων ή μεταρρυθμίσεων ώστε να παρακάμψει ενστάσεις για ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό από το πακέτο παροχών που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και φτάνει το 1 δισεκ. ευρώ, αλλά και «γκρίνιες» για το αίτημα αξιοποίησης της επόμενης δόσης για «κάλυψη» των παροχών.
Το πλήγμα στον τουρισμό
Σημειώνεται ότι οι ενστάσεις των θεσμών έχουν να κάνουν με το σενάριο της ανάπτυξης καθώς συνολικά η Ευρώπη κινείται σε «χαμηλή πτήση ανάπτυξης» ενώ άγνωστο είναι και το αποτύπωμα στο ΑΕΠ της ζημίας στον τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook. Μια ενδεχόμενη απώλεια 450 – 500 εκ ουσιαστικά μπορεί να σπρώξει έως και μισή μονάδα το ΑΕΠ ενώ άγνωστο είναι το τι θα γίνει του χρόνου καθώς το κενό που αφήνει στην ελληνική αγορά ο εν λόγω Όμιλος είναι σε επίπεδο εσόδων περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ.
Πάντως το επόμενο διάστημα και μέχρι την κατάθεση στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού και στη συνέχεια την αποστολή του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αναμένεται να καταφανεί το πώς βλέπει η κάθε πλευρά το σενάριο της ανάπτυξης. Παράλληλα σημαντική είναι και η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου προς τα μέσα του επόμενου μηνός που θα ανοίξει τον οδικό χάρτη για την διασφάλιση των εσόδων στο φόντο της άρσης των capital controls αλλά και των προθέσεων της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.
Σήμερα πάντως έγινε «παρέλαση» υπουργών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου και η έδρα της διαπραγμάτευσης. Έγιναν διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το πρόγραμμα της ΔΕΗ και η ενεργειακή πολιτική, η δομή και λειτουργία του υπερταμείου και το πώς προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις με βάση τις εισηγήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, τον νόμο για το επιτελικό κράτος και το πώς θα ενισχυθεί το «ψηφιακό αποτύπωμα» στη χώρα.
Επίσης παρουσιάστηκαν διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, αλλά και το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το οποίο «ικανοποίησε» τους θεσμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα ενδεχόμενης παράτασης της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αποφάσεις θα ληφθούν στην εκπνοή της προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου «σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα» ενώ στη σημερινή συνεδρίαση του EwG αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος στο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.
Πάντως δεν θα υπάρξει ενδιάμεση νέα αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr