Μια πρώτη γεύση, επίσης, για το πώς βλέπουν οι εταίροι την πορεία της καθ’ ημάς οικονομίας θα έχει ο αύριο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητής Μιχάλης Αργυρού, που θα παραστεί τη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG), όπου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Λίγες μέρες αργότερα βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα ξεδιπλώσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και θα κληθεί να τοποθετηθεί για πώς θα γίνει το περίφημο «αναπτυξιακό άλμα» στο φόντο και των κινήσεων άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και της κινητικότητας στο μέτωπο των επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις είναι συγκρατημένες παρά τη μείωση της ανεργίας, την μερική τόνωση της ζήτησης λόγω παροχών, κύρια λόγω της επιβράδυνσης του τουρισμού. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ και ο οίκος Moody’s περιμένουν ανάπτυξη 2,1%, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ ανάπτυξη ίδια με πέρυσι (1,9%), ενώ το ΚΕΠΕ είναι ακόμα πιο απαισιόδοξο, καθώς εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,8%. Μόνο αισιόδοξο το ΔΝΤ το το οποίο με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τάξεως του 2,4%.
Κυρίαρχο θέμα όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις είναι η επίδραση που αναμένεται να έχει η διαγραφόμενη τάση επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας και η επίδραση του Brexit στην οικονομία της ευρωζώνης. Δεν πρέπει να λανθάνει της προσοχής ότι οι δυο αυτές χώρες λόγω τουρισμού και εξαγωγών είναι βασικές αγορές για την Ελλάδα και μια αλλαγή ρότας επηρεάζει την εδώ οικονομική πορεία. Στην πορεία του ΑΕΠ που επηρεάζει σαφώς και τον στόχο των πλεονασμάτων βαρόμετρο θα παίξει και η συνολική πορεία του τουρισμού, που το πρώτο εξάμηνο εμφανίζεται σχετικά θετική. Ωστόσο τους καυτούς μήνες με βάση τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια σχετική επιβράδυνση που μένει πάντως να επιβεβαιωθεί.
Για την πρόβλεψη αρνητικών πάντως εξελίξεων στο μέτωπο των πλεονασμάτων από μια μη αναμενόμενη κίνηση της πορείας της οικονομίας η κυβέρνηση επιδιώκει συνυπολογισμό των κερδών ομολόγων στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων πριν από το 2021, κάτι που θα ελαφρώσει σημαντικά το βάρος της επίτευξης των στόχων για μεγάλα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% (όπως έχουν τεθεί).
Χθες μάλιστα κατά την επίσκεψή του στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ζήτημα των κερδών της ΕΚΤ θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr