«Έχει δρόμο. Θα συζητηθεί τα Δευτέρα στο euroworking group. Εκεί θα κλείσουν τα όρια και οι αποφάσεις του νόμου. Μέχρι τότε όλα ακόμα παίζουν. Αύριο θα σταλεί τελικό κείμενο» ανέφερε χτες κυβερνητική πηγή. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει το όλο ζήτημα σε επαφές με ομολόγους του καθώς είναι προφανές ότι η «μάχη» για τα όρια ένταξης στη νέα ρύθμιση για την πρώτη κατοικία είναι «πρελούδιο» για άλλα παράπλευρα ζητήματα.
Πάντως, τις επόμενες μέρες μετά και την κατάληξη στο κείμενο αναμένεται να ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης με την ΕΚΤ αλλά και τη DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) της Κομισιόν καθώς πέρα από την τραπεζική και δημοσιονομική διάσταση, υπάρχει και το θέμα των κρατικών ενισχύσεων μιας και προβλέπεται μια διαδικασία επιδοτήσεων σε δανειολήπτες που έχουν τεκμηριωμένη αδυναμία κάλυψης των πληρωμών του.
Ουσιαστικά αναμένεται να διερευνηθεί αν η επιδότηση στεγαστικού δανείου είναι «κρατική ενίσχυση» προς τις τράπεζες καθώς αυτές θα ωφεληθούν παίρνοντας εγγυημένα τα χρήματά τους, για μέρος των δανείων τους.
Στο φόντο αυτό και χτες καταγράφηκε μια έντονη πίεση των θεσμών για περιορισμό της «περιμέτρου» κάλυψης των δανειοληπτών που φέρνει η νέα ρύθμιση. Ήδη φαίνεται να κλειδώνει το «κούρεμα» του ορίου της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, που έχει προσημειωθεί για το δάνειο.
Σημειώνεται ότι ενώ το αρχικό σχέδιο για τα στεγαστικά δάνεια, προέβλεπε αντικειμενική αξία έως 250.000 ο πήχης χαμηλώνει καθώς οι θεσμοί πιέζουν για όρια πολύ χαμηλότερα. Επίσης και για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν προσημειώσεις πρώτη κατοικία πιέζουν να εξαιρεθούν ή να διαμορφωθούν κριτήρια που περιορίζουν κατά πολύ τους δυνάμει δικαιούχους. Ήδη πάντως στο τραπέζι είναι όρια που κινούνται στην περιοχή των 175.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το θέμα συνδέεται και με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών κάτι που μπορεί να φέρει θετικές ή αρνητικές ανατροπές για πολλούς δανειολήπτες, ανάλογα σε ποια περιοχή έχουν το ακίνητό τους.
Επίσης υπάρχει πίεση από τους θεσμούς για το όριο που αφορά το υπόλοιπο του δανείου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θέλει όριο στα 130.000 ευρώ, ενώ οι θεσμοί πιέζουν για τις 50.000 ευρώ. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για τα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής. Φαίνεται ότι στη συζήτηση έχει μπει το όριο των καταθέσεων να πάει στις 20.000 ευρώ, ενώ η αξία των υπολοίπων ακινήτων να είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Όρια που είναι πολύ πιο κάτω από τα αρχικώς προταθέντα (65.000 ευρώ και 260.000 ευρώ αντίστοιχα).
Πάντως με το «κούρεμα» κριτηρίων να είναι ante portas καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί και πολιτικά το όλο θέμα καθώς αναμένεται, εάν κλείσει το χαμήλωμα, να μείνουν πολλοί δανειολήπτες εκτός «νυμφώνος».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr