Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, το αρχικό guidance για το κουπόνι ανέρχεται στο 4,125%, όπως και επιβεβαιώνεται κι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.
Στόχος είναι να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση θα διαμορφωθεί ποσά κοντά ή και λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2-2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με την προσφορά. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.
Οι προσδοκίες πάντως είναι μεγάλες από την εν λόγω έκδοση που αποτελεί πιστοποίηση της εκκίνησης ανάκτησης οικονομικής εθνικής «κυριαρχίας», όπως αναφέρεται από κυβερνητικά στελέχη. Η ώση στις αγορές ελληνικών ομολόγων που έδωσε η αναβάθμιση από τη Moody’s ήταν ένα βασικό κίνητρο που έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση του 10ετούς μαζί με το ότι η ζήτηση για χρέος από τα κράτη του Νότου όπως η Ιταλία ή Ισπανία (έκαναν εκδόσεις κι αυτές 10ετούς και 15ετούς αντίστοιχα με καλή πορεία) είναι σημαντική διαμορφώνοντας ένα θετικό μομέντουμ. Κι αυτό παρά το ότι στο Eurogroup της Δευτέρας, είναι πολύ πιθανό να μη λάβει η Ελλάδα έγκριση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ, αφού υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στις δεσμεύσεις της χώρας, με πιο βασικό το καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Μαζί με την ανάκτηση «κυριαρχίας» το χτίσιμο της λεγόμενης «καμπύλης επιτοκίων» είναι ζητούμενο για την περιοδική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές ώστε να έτσι να υπάρχουν δηλαδή ομόλογα αναφοράς σε περισσότερες χρονικές διάρκειες ώστε να προσελκύσουν περισσότερες κατηγορίες επενδυτών. Ουσιαστικά δηλαδή να φτιαχτεί και πάλι η αγορά για τα ελληνικά χρεόγραφα κάτι που θα συμπαρασύρει και τα εταιρικά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ πριν τις ευρωεκλογές στόχος είναι να υπάρξουν εκδόσεις χρέους ύψους 7 δισ. ευρώ. Μετά τις δύο πρώτες εκδόσεις (του 5ετούς στις 28 Ιανουαρίου) και του τωρινού δεκαετούς ομολόγου το Δημόσιο θα έχει συγκεντρώσει 4,5 – 5 δισ. από τα 7 δισ., συνεπώς θα μένει άλλη μία έκδοση για το υπόλοιπο του χρόνου.
Τα «γώνιασμα» των πλεονασμάτων
Με το χτίσιμο του κουμπαρά από τα νέα ομόλογα αλλά και με μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ ανοίγει και η πιθανότητα για βελτίωση του προφίλ του χρέους, δηλαδή επαναγοράς «ακριβών» ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες ή αλλά και των δανείων του ΔΝΤ.
Όλα αυτά μαζί με αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους (μετά τη Moody’s, σειρά παίρνει η Standard and Poor’s στις 6 Απριλίου, 3 Μάη ο οίκος DBRS, 2 Αυγούστο η Fitch, 23 Αυγούστου η δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s και 25 Οκτωβρίου, εκ νέου η Standard and Poor’s) μπορεί να δώσουν ένα σήμα σε επενδυτές και να διαμορφωθεί ένα κλίμα θετικό για την οικονομία. Αυτό μαζί με τη συνέπεια στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μπορεί να συντελέσει στην επιχειρηματολογία για την προσδοκώμενη μείωση των πλεονασμάτων που ανάγεται όπως φαίνεται σε κεντρικό θέμα και για τα δύο κόμματα. Το ζήτημα είναι ότι η προεκλογική διαδικασία ίσως να θολώσει τα μηνύματα αυτά που πρέπει να σταλούν προς τα έξω κι εδώ είναι η ευθύνη του υπ. Οικονομικών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr