Εξηγεί δε ότι, « η εν λόγω πράξη συνεπάγεται αύξηση τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού της γενικής κυβέρνησης, το ακαθάριστο χρέος αυξάνεται το 2018, παρά το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και την επιταχυνόμενη ονομαστική ανάπτυξη.»!
Το θέμα της σημαντικής διαφοράς, μεταξύ της πρόγνωσης που έκανε τον Οκτώβριο και της πρόγνωσης που έκανε τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ύψος του χρέους του ελληνικού Δημοσίου για το 2018, είχε θέσει, από τις 15 Νοεμβρίου 2018 ο έλληνας ευρωβουλευτής, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
«Στην πρόγνωση της Κομισιόν, τον Μαΐο 2018 η εκτίμηση για το ελληνικό χρέος ήταν στο 177,8% του ΑΕΠ για το 2018, ποσοστό ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 178,6% του ΑΕΠ το 2017, ενώ στην πρόγνωση του Οκτωβρίου το χρέος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο 182,5% του ΑΕΠ για το 2018.
Η διαφορά είναι εξαιρετικά σημαντική, 4,7 μονάδες του ΑΕΠ, και δημιουργεί δικαιολογημένο προβληματισμό. To 2018 χαρακτηρίστηκε από μια εξαιρετικά αυστηρή εισοδηματική και δημοσιονομική πολιτική και υπέρβαση του φιλόδοξου στόχου για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.»
Πως κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Κομισιόν αύξησε εντυπωσιακά την πρόγνωσή της για το επίπεδο του χρέους του ελληνικού Δημοσίου το 2018 κατά 4,7 μονάδες στο 182,5% του ΑΕΠ, ρωτούσε ο ελληνας ευρωβουλευτής.
Η απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί, είναι άκρως αποκαλυπτική, για τα αίτια που οδήγησαν την Κομισιόν, να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της, για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους.
Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου:
«Ο κύριος λόγος για την αύξηση του δείκτη δημοσίου χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μεταξύ των προβλέψεων της Επιτροπής του Μαΐου 2018 και του Οκτωβρίου 2018 είναι η δημιουργία σημαντικών ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας, που χρηματοδοτήθηκαν χάρη στην εκταμίευση μεγάλου ποσού, το οποίο ανέρχεται σε 15 δισ. EUR, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), τον Αύγουστο του 2018. Δεδομένου ότι η εν λόγω πράξη συνεπάγεται αύξηση τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού της γενικής κυβέρνησης, το ακαθάριστο χρέος αυξάνεται το 2018, παρά το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και την επιταχυνόμενη ονομαστική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος (ΣΔΠ) της Ελλάδας, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί το 2018 σε 183,0 % του ΑΕΠ. Το επίπεδο αυτό προσεγγίζει κατά πολύ τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής, βάσει των οποίων προβλέπεται ότι ο δείκτης χρέους θα ανέλθει στο 182,5 % του ΑΕΠ κατά το ίδιο έτος. Η διαφορά κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες δαπάνες για τόκους που προβλέπονταν τη χρονική εκείνη περίοδο από τις αρχές.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr