Η στάση αυτή, ασφαλώς, δεν σημαίνει πως το Ταμείο συμφωνεί με το να μην εφαρμοστεί η συμφωνημένη περικοπή των συντάξεων, ωστόσο, επιλέγει να μην προβάλει βέτο. Άλλωστε, στην πραγματικότητα δεν έχει καν το δικαίωμα βέτο σε αυτή τη φάση.
Εφόσον Ελλάδα και Κομισιόν συμφωνήσουν, το ΔΝΤ… περισσεύει. Για το λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ δεν πιστεύει πως υπάρχει λόγος διαμάχης.
Στην Ουάσινγκτον, όμως, γνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει ανάγκη το «πράσινο» φως του ΔΝΤ για τις συντάξεις, διότι σε περίπτωση που οι συντάξεις δεν περικοπούν τελικά, αλλά το Ταμείο διαφωνήσει, τότε είναι βέβαιο πως οι αγορές θα αντιδράσουν με ανησυχία και είναι πολύ πιθανό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να επηρεαστούν αρνητικά.
Είναι που είναι η χώρα μας σε δύσκολη θέση και δεν βλέπει ούτε με το… κιάλι την έξοδο στις αγορές, αν δημιουργήσει κι άλλες ανησυχίες στις αγορές, τότε είναι βέβαιο πως θα βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη θέση.
Αυτό είναι το παρασκήνιο της συνάντησης Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν, με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να στρέφεται πλέον στις συζητήσεις με την Κομισιόν για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη φτιάξει ένα προσχέδιο, στο οποίο υπάρχουν δύο σενάρια. Ένα με περικοπές στις συντάξεις και ένα χωρίς αυτές. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως η χώρα μας θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Μένει να δούμε αν θα πειστούν οι Ευρωπαίοι και κυρίως βέβαια οι Γερμανοί, που έχουν αποδείξει και στο παρελθόν πως δεν κάνουν εύκολα τέτοιου είδους παραχωρήσεις.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr