Η προειδοποιητική βολή για το γερμανικό καψόνι είχε έρθει λίγες ώρες από τη συνεδρίαση του Eurogroup, από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, ο οποίος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε τονίσει πως "θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί". Επισήμανε μάλιστα πως τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν όποια κυβέρνηση κι αν έρθει στην Ελλάδα.
Λίγες ώρες αργότερα προσήλθε στο Eurogroup και αρνήθηκε να υπογράψει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που θα ξεκλείδωνε τις διαδικασίες για την τελευταία δόση προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ. Αιτιολόγησε αυτή του τη στάση, λέγοντας πως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει την εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση, ήταν επί της ουσίας μία "μονομερής ενέργεια".
Η ελληνική κυβέρνηση, προ ημερών, είχε διαβεβαιώσει πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Προφανώς, όμως, δεν υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία είχε συνομιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν ανακοινώσει ότι ο ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά δεν θα αυξηθεί.
Δεσμεύσεις Τσακαλώτου και ισοδύναμα
Για να ξεπεραστεί το γερμανικό βέτο στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκε να κάνει δύο πολύ σημαντικές υποχωρήσεις. Η πρώτη είναι η δέσμευσή του πως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019, ενώ παράλληλα κλήθηκε να φέρει ισοδύναμα για να καλυφθούν τα έσοδα από τη μη εφαρμογή του μέτρου ως τότε.
Όπως φαίνεται και από το έγγραφο που δημοσίευσε το reporter, τα ισοδύναμα βρέθηκαν μέσα από τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, οι οποίες θα περικοπούν κατά 28 εκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικότερα η λίστα με τα ισοδύναμα περιλαμβάνει:
Η λίστα με τα ισοδύναμα, που παρουσιάζει το reporter έχει ως εξής:
- Δαπάνες για ΝΑΤΟ: Από 25.4 στα 20.4 εκατομμύρια ευρώ (5 εκατομμύρια)
- Αμοιβή για συντήρηση αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού: Από 17.3 στα 13.3 εκατομμύρια ευρώ (4 εκατομμύρια)
- Υγειονομική περίθαλψη εργαζομένων με δημόσια ασφάλιση: Από 42.3 στα 37.3 εκατομμύρια ευρώ (5 εκατομμύρια)
- Προμήθεια φαρμακευτικού υλικού: Από 21.9 στα 19.9 εκατομμύρια ευρώ (2 εκατομμύρια)
- Πληρωμές για δαπάνες ταξιδιών του προσωπικού: Από 39.6 στα 37.6 εκατομμύρια ευρώ (2 εκατομμύρια)
- Υποχρεώσεις από άλλα προγράμματα εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων: Από 454 στα 444 εκατομμύρια ευρώ (10 εκατομμύρια)
Με βάση τα παραπάνω, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης, η οποία ουσιαστικά απλώς αναβλήθηκε και η εκταμίευση από τον ESM αναμένεται πια στις αρχές Αυγούστου.
Το πλήγμα, πάντως, για την ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικό και αποδυναμωνεί αρκετά το επιχείρημά της ότι από τις 21 Αυγούστου και μετά θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία και θα αποφασίζει μόνη της για το ποια μέτρα θα εφαρμόζει και ποια όχι. Ασφαλώς, αποδυναμώνεται και η συζήτηση αναφορικά με τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, για την οποία η χώρα μας έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει στις αρχές του 2019.
«Το επόμενο στάδιο είναι σημαντικό για να χτίσει η Ελλάδα αξιοπιστία. Είναι σημαντικό να μείνει στις δεσμεύσεις της για να μην πληγεί η αξιοπιστία. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα», σημείωσε ο Μ. Σεντένο.
Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να περάσει η Γερμανία. Το "μάθημα", αν προτιμάτε προς την ελληνική πλευρά πως δεν μπορεί να κάνει του... κεφαλιού της. Η Γερμανία έστειλε βέβαια ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της, τη στιγμή που η κυβερνητική συμμαχία δεν διανύει τις καλύτερες ημέρες της.
Όσο για την ελληνική κυβέρνηση, ασφαλώς και θα δυσκολευθεί να χτίσει το μεταμνημονιακό της αφήγημα, το οποίο ως γνωστόν αναμένεται να ξεδιπλώσει με περισσότερες λεπτομέρειες ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσει να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και πως πιθανότατα θα έχει δημοσιονομικό χώρο 750 εκατομμύριων ευρώ για φοροελαφρύνσεις. Για τα υπόλοιπα κανείς δεν θα μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά πως δεν θα προσκρούσουν και πάλι σε κάποιον γερμανικό ύφαλο.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr