Το κύριο μήνυμα που εστάλη προς την Αθήνα είναι το σύνηθες: τελειώνετε γρήγορα με την αξιολόγηση και τα 88 προαπαιτούμενα, για να αρχίσει επισήμως η συζήτηση για το πώς θα γίνει η έξοδος από τα μνημόνια και πώς θα λειτουργήσει η μεταμνημονιακή εποπτεία.
Αν και ο Μάριο Σεντένο το έθεσε ως θέμα υπό συζήτηση, θεωρείται σίγουρο ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη συμφωνήσει σε μια σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία, που θα περιλαμβάνει ελέγχους από τους δανειστές ανά τρίμηνο, και όχι ανά εξάμηνο, όπως συνέβη με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.
Κι αυτό γιατί η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πείσει ότι θα επιμείνει στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων.
Εδώ έρχεται το δεύτερο ξεκάθαρο μήνυμα των δανειστών προς την κυβέρνηση: Δεσμευτείτε ότι θα συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις, για να είστε αξιόπιστοι απέναντι στις αγορές, αφού επιθυμείτε καθαρή έξοδο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μπενουά Κερέ χθες.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εξήγησε ότι αφού η Αθήνα επιθυμεί την καθαρή έξοδο, από τον Αύγουστο και μετά οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών θα αντικατασταθούν από τις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Κεφαλαιαγορών. Και αυτή θα είναι μια άλλου είδους συζήτηση, προειδοποίησε.
Όσο για το θέμα του χρέους, δεν μπήκε καθόλου στο τραπέζι της συζήτησης, αν και η ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρα υπέρ των εμπροσθοβαρών μέτρων που θα υλοποιούνται με αυτόματο τρόπο, στη βάση της γαλλικής πρότασης, με την οποία συμφωνεί και το ΔΝΤ.
Ο Σεντένο, θέλοντας να κρατήσει και τις ισορροπίες με το Βερολίνο, είπε ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, αν αυτό ολοκληρωθεί επιτυχώς και υπό την αίρεση ότι αυτά θα κριθούν αναγκαία.
Νένα Σώκου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr