«Το χρέος είναι μη βιώσιμο και ποινικοποιεί την Ελλάδα, πρέπει να μειωθεί», επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «ας μιλάμε καθαρά και ειλικρινά, υπάρχει κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ: δεν θα γίνει διαγραφή του χρέους». Άλλωστε σημείωσε ότι «δεν υπάρχει χώρα της Ε.Ε. που θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο». Ωστόσο ανέφερε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς κι έδωσε το μετμνημονιακό πλαίσιο που περιλαμβάνει:
1) μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά
2) τις παρεμβάσεις στο χρέος και
3) το πρόγραμμα εποπτείας μετά τη λήξη του μνημονίου.
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα ρευστότητας των Ελληνικών τραπεζών, αφού παραδέχτηκε ότι τα κόκκινα δάνεια είναι καυτό ζήτημα που θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαχείρισης, τόνισε ότι η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της ρευστότητας τη μεταμνημονιακή εποχή. Παράλληλα παρέπεμψε στις δημοκρατικές επιλογές τόσο των κυβερνήσεων και των πολιτών για το θέμα της μείωσης των φόρων. Εφόσον η Ελλάδα σέβεται δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να υπάρχουν προσαρμογές» τόνισε αφήνοντας στην ευχέρεια της όποιας κυβέρνησης το μίγμα πολιτικής που θα ακολουθήσει.
Πάντως στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα εξήγησε ότι από τον Αύγουστο του 2018 «η Ελλάδα θα είναι μια κυρίαρχη χώρα που ελπίζω να ευημερεί» και διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, μόνο μια επιτήρηση – όπως και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Κύπρο – για να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν».
Φυσικά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «άμα είσαι κυρίαρχη χώρα, είσαι κυρίαρχη, που σημαίνει ότι έχεις τις ευθύνες δικές σου». Παραδέχτηκε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα υλοποίησης και γι αυτό συνέστησε «να μην χαλαρώνει και να μην κάνει πίσω» αλλά να προχωρήσει δυναμικά τα επόμενα βήματα. Έκανε και την αυτοκριτική του, όχι τόσο προσωπικά όσο θεσμικά λέγοντας ότι «το βασικό μας λάθος στην διαχείριση της κρίσης ήταν ότι πηγαίναμε στα τυφλά» και συμπλήρωσε ότι «δημιουργούσαμε εργαλεία επί τόπου για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».
«Προσωπικά εγώ αλλά και η χώρα μου η Γαλλία και η Κομισιόν σταθήκαμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας, σταθήκαμε με την Ελλάδα και πολεμήσαμε μαζί της το ενδεχόμενο Grexit από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή», εξήγησε δηλώνοντας ότι είναι περήφανος για την στάση του αυτήν και την επιμονή του. «Για αυτό και στις 21 Ιουνίου 2018 θα είμαι εξίσου περήφανος και πραγματικά ευτυχής για την κατάληξη όλου αυτού», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κομισιόν είχε ετοιμάσει plan B σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε εκτός ευρωζώνης, ο Πιερ Μοσκοβισί επέμεινε – έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει «ορκίζομαι εδώ ενώπιων σας» – ότι ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο γιατί απλώς «ποτέ δεν θεωρούσαμε το Grexit ενδεχόμενο». Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχαν δώσει σαφείς οδηγίες να μην συνταχθεί κανένα τέτοιο εναλλακτικό συνολικό σχέδιο. «Οι διαδικασίες στην Κομισιόν είναι εντελώς διαφανείς και αν είχε υπάρξει τέτοιο κείμενο, θα είχε σίγουρα κυκλοφορήσει», υπογράμμισε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr