Είναι αστείρευτη η φαντασία των απατεώνων, είπε ο Επίτροπος, για να παραδεχθεί ότι, πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια είναι οι απώλειες από φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος που, δυστυχώς όπως τόνισε, πάνε και στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Επιτρόπου αναλώθηκε στο «τι θα πρέπει να γίνει» και όχι στο «τι έχει γίνει», για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής.
Τώρα, λοιπόν, κατά τον Επίτροπο Μοσχοβισί, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα, μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Τώρα (σ.σ ενάμισυ χρόνο μετά τις έρευνες της Επιτροπής PANA) θα πρέπει να δείξουμε την πολιτική βούληση, για να προχωρήσουμε …παρακάτω.
Τώρα, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την έλλειψη διαφάνειας, αλλά και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορολογικών αρχών, στα διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Αναφερόμενος δε, τέλος, στο χρονοδιάγραμμα για το πώς αυτά «τα θα πρέπει» να λάβουν σάρκα και οστά, μετέθεσε στο επόμενο τρίμηνο την επιβαλλόμενη μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων των ευρωπαϊκών χωρών και σ’ ένα εξάμηνο την λήψη των απαραίτητων δεσμεύσεων από τις 47 τρίτες χώρες, που βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» του καταλόγου των φορολογικών παραδείσων που δημοσίευσε πρόσφατα η Κομισιόν.
Σ’ ένα χρόνο από σήμερα, προκαθόρισε, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την συμπεριφορά των τρίτων χωρών που θεωρούνται ως φορολογικοί παράδεισοι και να δούμε τι κυρώσεις μπορούμε να επιβάλλουμε.
Χαρακτηριστικό του χάους που προκάλεσαν στην Επιτροπή Έρευνας τα PanamaPapers, αποτελεί και η «ομολογία» των δύο εισηγητών της Επιτροπής ότι για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι 211 συστάσεις (!) που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή στην Κομισιόν.
Όπως χαρακτηριστικό είναι ότι οι ίδιοι εισηγητές αποκάλυψαν την μέχρι τώρα «γύμνια» της ΕΕ, στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι:
-Δεν υπήρξε συνεργασία της επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
-H νομοθεσία δεν έχει εφαρμοσθεί σωστά από τα κράτη-μέλη, που αποφεύγουν να κάνουν συγκεκριμένα βήματα.
-Είκοσι χρόνια και δεν έχουν αντιμετωπισθεί τα προβλήματα
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr