«Τελευταία έχουν αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια οι επενδύσεις κλάδου. Είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές. Επενδύουν το 50% των προ φόρων κερδών» τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη οριζόντιας συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων ώστε η Ελλάδα να καλύψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από της χώρες της ΕΕ.
«Η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον ψηφιακό χάρτη εκτός από την κάλυψη δικτύου. Δε βελτιωνόμαστε καθώς η Ευρώπη τρέχει. Η Ελλάδα έχει βαλκανοποιηθεί ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν στο επίπεδο της Κεντρικής Ευρώπης» τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος και συμπλήρωσε: «Αν η χώρα μπει σε τροχιά σύγκλισης θα δημιουργηθεί ευκαιρία, θα δημιουργηθεί πρόσθετος πλούτος 2% του ΑΕΠ. Άρα η συζήτηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναμόρφωση παραγωγικού μοντέλου. Χρειάζεται ένας δραματικός ψηφιακός μετασχηματισμός δημόσιας διοίκησης και συνεργατικότητα.
Για να απελευθερωθεί η δυναμική αυτή θα πρέπει να φύγουν από την αγορά τα προβλήματα και τα αντικίνητρα με τους ειδικούς φόρους. Έχουμε διπλάσιο ειδικό φόρο από ότι στην ΕΕ» συμπλήρωσε και εστίαση στην ανάγκη «να δημιουργηθεί κίνητρο στη ζήτηση ειδικά στις ΜμΕ. Να δεχτεί πόρους από το νέο ΕΣΠΑ η επιχειρηματικότητα και να υπάρχει μια συνεκτική ψηφιακή στρατηγική και μέσα σε αυτήν τη στρατηγική θα είναι θέματα όπως η διάθεση φάσματος και η ανάπτυξη.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Στεφανόπουλος στο 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ είναι η αξία που έχει δημιουργηθεί από τον κλάδο, 140 δισ. είναι ο κύκλος εργασιών, 2,5 εκατομμύρια οι εργαζόμενοι και 100 δις η συνεισφορά στα δημόσια έσοδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπολογίζεται, δε, ότι στα 2,8 δις είναι η αξία που δημιουργεί ο κλάδος στην Ελλάδα την ώρα που στα 7,5 δισ. ανέρχονται τα οφέλη.
Ο Χρ. Πρωτοπαπάς, CEO, Hellas Sat, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο υπογράμμισε ότι στην «Ελλάδα έχουμε σημαντικές προκλήσεις. Ειδικά το Internet Οf Things. Οι απαιτήσεις του δικτύου είναι μεγάλες. Πρέπει να υπάρχει συνδεσιμότητα και χαμηλό κόστος για να αναπτύσσονται οι εφαρμογές, να υπάρχει γρήγορη πρόσβαση στο cloud και κυρίως αξιοπιστία. Ειδικά τώρα που θα έχουμε κινούμενα αντικείμενα. Πρέπει να αναπτυχθούν δίκτυα νέας γενιάς, να γίνει η ανάπτυξη του 5G, το fiber to the home, η ανάπτυξη των δορυφόρων γρήγορης μετάδοσης δεδομένων.
Βλέπουμε ένα μέλλον στα ασύρματα δίκτυα και ειδικά στα τηλεοπτικά ρόλο θα παίξουν οι δορυφόροι. Ο Hellas 3 θα μπορεί να δώσει 4G & 5G στα αεροπλάνα. Αναμένουμε και το νέο δορυφόρο το Hellas 4 από τη Lockheed Martin και αναμένουμε να εκτοξευθεί του χρόνου το καλοκαίρι και θα δίνει υπηρεσίες δεδομένων στη Μέση Ανατολή και Αφρική.»
Παππάς: Επενδύσεις με μόχλευση
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς στην παρέμβασή του στο συνέδριο σημείωσε ότι στα δίκτυα των οπτικών ινών θα επενδυθούν κοινοτικά κονδύλια μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία θα μοχλεύσουν ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά τα 2 δισεκ. ευρώ. Όπως τόνισε, το υπουργείο ΨΗΤΕ διαθέτει πλέον εγκεκριμένους πόρους μέσω του ΕΣΠΑ 2014-20 ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για συγκεκριμένα προγράμματα που προωθούν τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και το γρήγορο δίκτυο στους οικιακούς καταναλωτές.
Σε εξέλιξη, σημείωσε, βρίσκεται η προετοιμασία του εφαρμοστικού πλαισίου των προγραμμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2018.
Επιπλέον είπε ότι το υπουργείο διεύρυνε τις σχετικές παρεμβάσεις εθνικής εμβέλειας με ειδικό πρόσθετο πρόγραμμα που θα έχει ως ωφελούμενες τις Ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο την αξιοποίηση σύγχρονων δικτύων επικοινωνιών. «Γιαυτό το λόγο αυξήσαμε κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό προϋπολογισμό με στόχο την ενίσχυση των ευρχωνικών υπηρεσιών αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος στην ελληνική οικονομία.»
Ο κ. Παππάς μάλιστα σημείωσε ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δείχνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες δράσεις και βοηθούν το υπουργείο στο σχετικό σχεδιασμό.
Τέλος αναφερόμενος στην αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου τόνισε ότι από τη ΓΓ ψηφιακής Πολιτικής γίνεται αξιολόγηση έργων που έχουν υποβληθεί για προ – έγκριση για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Μάλιστα είπε ότι έχει εκδοθεί πρόσκληση ύψους 25 εκατομμυρίων για σχετικά έργα πληροφορικής και εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα και εντός του φθινοπώρου επίκειται και νέα σχετική πρόσκληση προς του δημοσίους φορείς.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr