Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει πως τα αποτελέσματα θα διαμορφώσουν, οργανικά και άμεσα, μια καλή εικόνα για την πορεία της οικονομίας η πραγματικότητα δυστυχώς τη διαψεύδει.
Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 καταγράφεται “μαύρη τρύπα” στα έσοδα του επταμήνου κατά 682 εκατ. ευρώ ενώ μόνο για τον Ιούλιο η απόκλιση από τον στόχο του προϋπολογισμού ήταν της τάξης των 756 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, τα έσοδα του επταμήνου κατέγραψαν απώλειες οι οποίες μάλιστα άγγιξαν το ποσό των 756 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, σημειώθηκε απόκλιση 376 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικων προσώπων τον Ιούλιο. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα σε τακτικό και κρατικό προϋπολογισμό εμφανίζουν σημαντική υστέρηση σε επίπεδο επταμήνου (636 εκατ. ευρώ χαμηλότερα έσοδα στον κρατικό και 682 εκατ. ευρώ στον τακτικό) χωρίς όμως να απειλούνται οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος.
1.000 κατασχέσεις κάθε μήνα
Η εν λόγω υστέρηση των εσόδων χαράζει έναν ζοφερό και δύσκολο επόμενο μήνα, εν όψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων με τα κλιμάκια της τρόικας. Καθώς λοιπόν οι αντοχή και ανοχή των Ελλήνων φορολογουμένων στερεύει, η πίεση που θα δεχτεί η κυβέρνηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για παραπάνω μέτρα το 2018 είναι δεδομένη.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ οι επικεφαλής αναμένονται τον Οκτώβριο, πιθανόν μετά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ που ολοκληρώνεται στις 15 του ίδιου μήνα.
Προς το παρόν το έλλειμμα στα έσοδα του επταμήνου “διορθώνεται” με μαζικές κατασχέσεις λογαριασμών που ανέρχονται στις 1.000 το μήνα και την άτυπη στάση πληρωμών στο κράτος με υπερσυγκράτηση δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του επταμήνου. Συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα καταφέρνει να παραμείνει πάνω από το στόχο καθώς έφτασε τα 3,02 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,72 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, πάνω από το στόχο κινούνται και οι φόροι παρελθόντων ετών, οι οποίοι ανέρχονται στα 68 εκατ. ευρώ, χάρη στις κατασχέσεις λογαριασμών. Σημαντική είναι και η συμβολή των φόρων στην περιουσία . που συνεισφέρουν κατά 47 εκατ. ευρώ, καθώς και ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών που συμβάλει το ποσό των 21 εκατ. ευρώ.
Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος βρίσκεται στο 70% και μειώνεται επικίνδυνα, κυρίως αν περισσότεροι φορολογούμενοι σταματήσουν την πληρωμή φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ. Στις 29 Σεπτεμβρίου το κράτος περιμένει έσοδα 2 δισ. ευρώ καθώς καταβάλλεται η β΄δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του φόρου των ακινήτων.
Πριν την ανακοίνωση των στοιχείων και μιλώντας ειδικά για το φόρο εισοδήματος η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πως ούτε πέρσι το 30% των φορολογούμενων είχε καταβάλει την πρώτη δόση τον Ιούλιο με στόχο να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Η υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των επαγγελματικών δίνει αποδείξεις, γι’ αυτό και η αύξηση κατά 20% του τουριστικού κύματος αποτυπώνεται αντίστοιχα και στα έσοδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr