Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η ανάκαμψη του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως αναλογία του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020.
Το θετικό outlook σημαίνει ότι κατά το προσεχές δωδεκάμηνο υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον 33% (μία στις τρεις) ότι η S&P θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Ελλάδας.
Το Eurogroup, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 15 Ιουλίου, συμφώνησε να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος μέσω εκταμιεύσεων που ξεπερνούν το ποσό που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Κατά την άποψη της S&P, αυτή η υποστήριξη είναι πιθανόν να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων φέτος.
Όπως αναφέρει η S&P, το Eurogroup επανέλαβε την πρόθεσή του να παράσχει στην Ελλάδα περαιτέρω παρατάσεις στα δάνεια από τον EFSF, καθώς και να αναβάλει την εξυπηρέτηση του χρέους κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του επόμενου έτους.
Αυτά τα δάνεια, τα οποία επισυνάφθηκαν κατά το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης. Επιπλέον μέτρα, εφόσον τεθούν σε ισχύ, θα παρατείνουν το προφίλ ωρίμανσης του ελληνικού χρέους -από τα 18 χρόνια σήμερα- και θα μειώσουν τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Το χρεολύσιο του ελληνικού χρέους θα φτάσει το 2019 στα 13,5 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή στο 7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η S&P αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει νέο χρέος, για να εξομαλύνει την επικείμενη εξόφληση χρέους, που περιλαμβάνει τα ομόλογα που λήγουν το 2019. Από το 2018 έως το 2023, η S&P εκτιμά ότι οι υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους θα είναι κάτω του 4% του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για την ακριβή μορφή τυχόν περαιτέρω χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM το επόμενο έτος. Ωστόσο, δεδομένης της σημαντικής χρηματοοικονομικής βοήθειας και του πολιτικού κεφαλαίου που έχει επενδυθεί στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους πιστωτές από την έναρξη της κρίσης, ο οίκος θεωρεί πως η στήριξη –υπό τη μορφή της τεχνικής βοήθειας και των περαιτέρω μέτρων στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους- είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή τα προσεχή έτη, αν και υπό όρους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr