Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Έτσι, από την πλευρά της κυβέρνησης έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι η 15η Ιουνίου έχει ήδη εγκαταλειφθεί ως πιθανή ημερομηνία για την λήψη απόφασης στο Eurogroup και αρχίζει να συζητείται η «πολιτική λύση» στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας του μηνός με στόχο να υπάρξει φόρμουλα να ενταχθούν τα Ελληνικά ομόλογα στα QE και να εκταμιευθεί η δόση.
Άλλωστε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο αναμένεται να ληθφούν οι όποιες αποφάσεις καθώς συνδέονται και με το σχεδιασμό που κάνει η Γερμανία για την επόμενη μέρα της ΕΕ στο φόντο των νέων δεδομένων στις σχέσεις με ΗΠΑ και Κίνα.
Σύμφωνα με τη FAZ η A. Μέρκελ φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην Ευρωζώνη αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Δηλαδή στη συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης που θα διαθέτει ένα είδος υβριδικού ευρωπαϊκού ομολόγου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκδοχή του παλιού σχεδίου Σόιμπλε περί ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού πυρήνα που ωστόσο είναι άγνωστο εάν θα αρέσει της Γαλλία.
Στο φόντο αυτό κινείται και ο Πρωθυπουργός αναμένοντας παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να υπάρξει κάποια λύση, έστω και αν αυτή είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε περιγράψει ο κ. Τσίπρας τις προηγούμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός μίλησε την Τρίτη τηλεφωνικώς με την γερμανίδα καγκελάριο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, όπως και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς όμως να λάβει κάποιο θετικό μήνυμα.
Υπό τις συνθήκες αυτές, στο εσωτερικό της κυβέρνησης η νευρικότητα είναι αισθητή και κορυφαία κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη έχουν αρχίσει να μιλούν ή να υπαινίσσονται μία ρήξη με τους δανειστές - ενδεχομένως ως ύστατη «διαπραγματευτική» τακτική ή αδυνατώντας να κρύψει την νευρικότητα που επικρατεί.
Σχετική υπόνοια διατύπωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, μιλώντας στο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές, λέγοντας ότι «η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον». Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Ξυδάκης είχε δηλώσει ότι πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της ρήξης, χαρακτηρίζοντας τους δανειστές στυγνούς και ψεύτες.
Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη σημασία προσδίδεται στην αποψινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ, όπου και αναμένεται να δώσει άλλο ένα δείγμα των διαθέσεών του σε αυτή την κρίσιμη φάση και ενώ η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει πολλές επιλογές.
Γιώργος Αλεξάκης