Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μάλιστα προσερχόμενος στο δείπνο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το βράδυ της Τετάρτης σημείωσε ότι δε θα χρειαστεί Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό πρόγραμμα.
Πιο συγκεκριμένα ερωτηθείς από την ΕΡΤ αν εκτιμά πως θα διεξαχθεί έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας απάντησε «νομίζω πως όχι».
Πάντως η χτεσινή τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε καθώς υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ακόμη σε σχέση με τα «γλυκανιτκά» αντίμετρα της ενδεχόμενης συμφωνίας.
Στο μεταξύ στο τραπέζι έχει βρεθεί η συμβιβαστική πρόταση των δανειστών που προβλέπει εμπροσθοβαρή μείωση των συντάξεων και μετάθεση των περικοπών στο αφορολόγητο για το 2020. Ουσιαστικά η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δυο κοινωνικές ομάδες για να στηρίξει, ή τους χαμηλόμισθους ή τους συνταξιούχους σπρώχνοντας τα δύσκολα για το μέλλον.
Η πρόταση
Η πρόταση άλλωστε προβλέπει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ από το 2019 - και του αφορολόγητου 1% του ΑΕΠ από το 2020 ώστε να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018.
Πια να μπορέσει η κυβέρνηση να πιάσει το 1,8 δισ. από τις συντάξεις μάλλον θα χρειαστεί να βάλει χέρι και στις επικουρικές εξαιτίας της μειωμένης απόδοσης που θα έχει το μέτρο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Αν διαπιστωθεί, όμως, το 2018 ότι δεν πιάνονται οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα φορολογικά μέτρα θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας και θα έρθουν ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2019.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων λιτότητας που φτάνουν τα 4 δισεκ., όσες δηλαδή ήταν ουσιαστικά οι απαιτήσεις του Ταμείου ήδη από τον Οκτώβριο. Το μόνο που έγινε ήταν μια περικοπή περίπου 300 - 500 εκατομμυρίων καθώς οι εκτιμήσεις τότε ήταν για μέτρα 4,3 με 4,6 δισεκ.
Πάντως παρά αυτά τα μέτρα λιτότητας το Ταμείο δεν θεωρεί ότι θα πιαστούν οι στόχοι στα πλεονάσματα στο τέλος του προγράμματος. Θεωρεί δηλαδή ότι το πλεόνασμα το 2018 θα πάει στο 2,5% του ΑΕΠ κι όχι στο 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση εφόσον αποδεχτεί το «στοίχημα» αυτό θα πρέπει να τρέξει τόσο το 2017 όσο και το 2018 για να πιάσει στόχους δύσκολους. Τούτου δοθέντος θεωρείται ότι η επιλογή για εκλογές παγώνει προς στιγμή αλλά θα μένει «στο ράφι» σε περίπτωση που το πρόγραμμα εκτροχιαστεί.
Εφόσον πάντως η κυβέρνηση αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση για το δημοσιονομικό, πιθανόν στη συνάντηση της Βαλέτας να βρεθεί ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και της διαμόρφωσης βάσης για το θέμα του χρέους που θα συζητηθεί στη σύνοδο του ΔΝΤ στο τέλος Απριλίου.
Γιώργος Αλεξάκης