Εντός του Απριλίου θα ψηφιστεί ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είπε ο γραμματέας και όπως είπε, αφορά όλες τις επιχειρήσεις, όλων των ειδών, μικρές, μεσαίες και μεγάλες και τα νομικά πρόσωπα.
Ωστόσο, όπως σημείωσε: "Στο πλαίσιο της ισονομίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρότι ήδη καλύπτονται από πέρυσι με τον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη, έχουμε βάλει ρήτρα, ότι τουλάχιστον για τα χρέη τους προς το Δημόσιο, μπορούν να προσέλθουν απευθείας, είτε στην εφορία, είτε στο ασφαλιστικό ταμείο, να γίνει ανάλογη ρύθμιση με αυτήν για τις επιχειρήσεις".
Αυτό δεν θα είναι εφικτό την επομένη της ψήφισης του νόμου, καθώς τίθεται σε εφαρμογή τρεις μήνες μετά, περίοδος απαραίτητη για να φτιαχτούν οι σχετικές εγκύκλιοι, να αναπτυχθούν πλατφόρμες και πληροφοριακά συστήματα κτλ, για να είναι όλα έτοιμα όταν θα προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι, όπως διευκρίνισε.
Για να ενταχθεί μία επιχείρηση θα πρέπει να έχει οφειλή τουλάχιστον 20.000 ευρώ συνολικά, προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία, Δήμους, ευρύτερο Δημόσιο, αλλά και προμηθευτές, εργαζόμενους, όλα τα χρέη προς οποιονδήποτε.
Όταν ενεργοποιηθεί η ιστοθέση της γραμματείας ιδιωτικού χρέους (keyd.gov.gr) ο επιχειρηματίας θα μπορεί να βρει τη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα εισέρχεται με τους κωδικούς του taxis, θα βρίσκει έτοιμα όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, θα καταχωρεί τα υπόλοιπα (όπως χρέη προς προμηθευτές, εργαζόμενους κτλ και θα επισυνάπτει ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που τα αποδεικνύουν).
Μετά την υποβολή, η αίτηση θα ανατίθεται σε συντονιστή, μεσολαβητή από τη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης και στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος πληρότητας του φακέλου, θα ειδοποιούνται όλοι οι πιστωτές και τα Ταμεία να προσέλθουν σε συνάντηση, αφού μελετήσουν την αίτηση και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης.
Ο μεσολαβητής δεν προτείνει, απλώς τηρεί τη διαδικασία που υλοποιεί η επιχείρηση, η οποία μπορεί να προσκομίσει μελέτη με λύσεις, ενώ άλλες λύσεις μπορεί να προτείνει ο κάθε πιστωτής. Ακολουθεί συζήτηση και διαπραγμάτευση επί των προτάσεων και καταλήγουν σε κάποια ρύθμιση.
Αν και η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης δεν είναι υποχρεωτική, ο νόμος περιλαμβάνει κίνητρα και εχέγγυα ώστε να είναι συμφέρουσα η θετική έκβαση, όπως να κριθεί ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, έχει επιπλέον κεφάλαιο για να πληρώνει χρέη και χωρίς αυτά θα λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα, να έχει δηλαδή θετικό αποτέλεσμα προ φόρων.
"Για να μπορεί να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι η πληροφορία του πόσα θα έπαιρνε κάθε πιστωτής αν η εταιρεία έκλεινε...είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να γίνει η σύγκριση. Να ξέρουν όλοι ότι αν σήμερα η εταιρεία κλείσει θα πάρω 5 ευρώ. Έρχεται ο επιχειρηματίας και μου προτείνει να πάρω 10 ευρώ. Είναι βασική αρχή του νόμου ότι όλοι πρέπει να είναι καλύτερα από ότι αν κλείσει" μία επιχείρηση.
Για τις οφειλές προς το Δημόσιο έχει μπει ένα ανώτατο όριο 120 δόσεων, αλλά προβλέπεται και διαγραφή όλων των τόκων, προσαυξήσεων, προστίμων, αλλά και κύριου φόρου, της βασικής οφειλής, τόνισε ο κ. Κουρμούσης, διευκρινίζοντας ότι προκειμένου να μην αποκλειστεί κάποια επιχείρηση, δεν δίνονται σαφείς προδιαγραφές για το πώς θα γίνει αυτό στο σχετικό νόμο, ώστε να υπάρχει ελευθερία κινήσεων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Σε μία υποθετική περίπτωση που η μελέτη της εταιρείας αποδεικνύει ότι μπορεί να πληρώσει στην εφορία 50.000 ευρώ, από ένα χρέος 100.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ θα "κουρευτούν" και αυτά που θα μείνουν θα αποπληρωθούν σε ως 120 δόσεις.
Βασική καινοτομία του νόμου, είναι ότι δεν απαιτείται η συμφωνία όλων των μερών, αλλά "αν συμφωνήσει η πλειοψηφία (για τα ποσά των χρεών), οι υπόλοιποι, ακόμη και αν διαφωνούν, επιβάλλεται η λύση σε όλους". Σε τελική φάση, η συμφωνία πηγαίνει σε δικαστή για να την επικυρώσει και να είναι υποχρεωτική για όλους, τόνισε ο ίδιος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr