Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, ο Φραντζέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ, ο Νικολά Τζιαμαριόλι από τον ESM και η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ θα θέσουν επί τάπητος τα θέματα στελέχωσης και εμπλουτισμού της προίκας του Υπερ- ταμείου, την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, τα αποτελέσματα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αλλά και την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να τεθούν τα τραπεζικά ζητήματα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και την πορεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Επίσης θα εξετάσουν τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού για την περυσινή χρονιά, ώστε να χτίσουν το δημοσιονομικό σενάριο που θα διαμορφώσουν και το τελικό ύψος του πακέτου των πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018.
Ουσιαστικά ο λόγος θα γίνει για μέτρα που θα φέρουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ωστόσο θα εξεταστεί και το δημοσιονομικό κενό του 2018. Εκεί το ΔΝΤ βλέπει μια «τρύπα» περίπου 500 εκατ. Ευρώ και ζητεί μέτρα. Στον αντίποδα με όχημα την ισχυρή δημοσιονομική βάση που έχει χτιστεί με τις υπερβάσεις στόχων του 2016 η Ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει τα στοιχεία που θα οδηγούν σε σενάριο για μικρό δημοσιονομικό κενό το 2018 αλλά και για μικρή ανάγκη για μετά το 2018.
Πάντως το παζάρι για τα μέτρα που θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο θα είναι σκληρό. Οι θεσμοί είχαν αρχικό λογαριασμό κοντά στα 4,5 δισεκ., εσχάτως ζητούν για παρεμβάσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ ενώ η ελληνική πλευρά είναι στα 2 περίπου δισεκ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πακέτο μπορεί να διαμορφωθεί περί τα 3,2 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ), καθώς η υπεραπόδοση του 2016 θα ληφθεί υπόψη και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια «έκπτωση» της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη απαίτηση.
Οι νέες μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις είναι κεντρικές στην διαπργμάτευση. Στο πρώτο θέμα το σενάριο της τμηματικής περικοπής αρχής γενομένης από το 2018 παίζει δυνατά. Η δεύτερη μείωση το αφορολόγητο όριο αναμένεται να οδηγήσει σε αφορλόγητο στα 5.526 - 5.550 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 19%. Έτσι, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο ύψους 90 έως 750 ευρώ ετησίως.
Επίσης στις συντάξεις ανοικτό είναι εάν οι μειώσεις στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» θα γίνουν οριζόντια ή μη. Πάντως τα κουρέματα αναμένεται να ξεκινούν από τα 60 ευρώ το μήνα (720 ευρώ το χρόνο) για τα χαμηλότερα κλιμάκια. Εφόσον εστιαστεί η περικοπή στις υψηλότερες τότε οι απώλειες θα είναι πάνω από 300 ευρώ το μήνα.
Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να τεθεί η μείωση του ΦΠΑ ή εναλλακτικά μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα, ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να προκύψουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν μικρές ιδιοκτησίες και επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες και ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.
Μιλώντας την Καθαρά Δευτέρα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δεν επανέλαβε τη δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου περί «ουδέτερου αποτελέσματος» των μέτρων. Αυτή τη φορά είπε ότι «το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με την έννοια ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα θα αντισταθμιστούν από μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής». Δεν διευκρίνισε πάντως αν τα εισπρακτικά έσοδα θα αντισταθμιστούν πλήρως και για ποιους.
Πάντως σήμερα ξεκινά μια μακρά πορεία εκτός αν αποφασιστεί η «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή η σταδιακή εκταμίευση δόσεων ανάλογα με τα κεφάλαια που κλείνουν.