Η κυβέρνηση, συλλήβδην, εμφανίζεται αιφνιδιασμένη και απογοητευμένη από την στάση του ΔΝΤ. Το Ταμείο ζητεί μεν χαμηλότερα πλεονάσματα, δείχνει να έχει συμφωνήσει με την «λύση» για το χρέος, αλλά και αυτό από την πλευρά του απαιτεί κάποια μέτρα ως εγγυήσεις προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Δεν καταφέραμε να ικανοποιήσουμε το στόχο μας, που ήταν η διευκρίνιση του οδικού χάρτη από εδώ και πέρα, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απόφαση αυτή προέκυψε κατόπιν αλλεπάλληλων παρεμβάσεων, στα όρια του βέτο, από την πλευρά της Γερμανίας, και ιδιαίτερα του κ. Σόιμπλε», αναφερει ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στο έντυπο «Εποχή», ένα από τα ανεπίσημα κομματικά εργαλεία.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Διαφαίνεται μια σύζευξη ΔΝΤ και ΕΕ, η οποία είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τον οδικό χάρτη που πιστοποιήθηκε από την περσινή συμφωνία και η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία ελληνική κυβέρνηση», συμπληρώνει ο Πρόεδρος της Βουλής και υψηλόβαθμος κομματικός παράγων.
Και καταλήγει, προσδιορίζοντας ως βασικό στόχο της κυβέρνησης αυτόν που ήδη έχει δείχνει να απομακρύνεται με ταχύτητα και ορμή: «Να ισχυροποιηθεί ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί. Αυτό είναι το plan A και είναι το μοναδικό πλάνο της κυβέρνησης. Θεωρούμε απευκταία οποιαδήποτε άλλη ενδεχόμενη πολιτική εξέλιξη, καθώς θα επιβαρύνει παρά θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου της εξόδου της χώρας στις αγορές».
Την ίδια στιγμή, όσα κυβερνητικά στελέχη ερωτώνται για το αν επιθυμούν εν τέλει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αδυνατούν να απαντήσουν. Οπως π.χ. ο Δ. Μάρδας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑϊ, όπου ρωτήθηκε και απάντηση δεν έδωσε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εξελίξεις μόνο δυσοίωνες προδιαγράφονται για τις επόμενες εβδομάδες.
Το θέμα, με βάση όλα τα παραπάνω, δεν εντοπίζεται στο κλείσιμο τις αξιολόγησης, αλλά στην θεμελιώδη σύνθεση και συνεργασία των οργανισμών που έχουν αναλάβει την ελληνική υπόθεση και την διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση.
Και επιπλέον, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις και την στάση της κυβέρνησης, είτε αυτη εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό, είτε από τον Πρόεδρο της Βουλής, είτε από τον υπουργό Οικονομικών, καταλήγει στο εξής πολύ απλό: αφού ο Σόιμπλε θέλει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν την θέλει.
Ο Σόιμπλε την ίδια στιγμή έχει επαναφέρει το Grexit στην συζήτηση και αυτό μάλλον δεν είναι απλώς ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Το είχε άλλωστε θέσει ήδη από την εποχή εκείνης της διαπραγμάτευσης των 17 ωρών, όπου είχε περιγράψει στον Πρωθυποθργό την πορεία που θα ακολουθηθεί.
Το ερώτημα που εκτιμάται ότι θα απαντηθεί τις επόμενες εβδομάδες είναι διπλό:
- προμηνύουν όλα αυτά πολιτικές εξελίξεις και σε ποια κατεύθυνση; Μήπως όσο αποκλείονται οι εκλογές, θα επανέρχεται στην επικαιρότητα ένα ακόμη εκβιαστικό δημοψήφισμα;
- Και, εν τέλει, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ παίξει όλα τα χαρτιά του και χάσει, υπάρχει περιθώριο και ελπίδα αναστροφής της πορείας προς τον όλεθρο;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr