Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση από τις 35 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.
Αναλυτικά, η τελευταία έκθεση των οικονομολόγων της PwC συγκρίνει τη συμμετοχή των νέων στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ και καταλήγει στο εξής:
-Η Ελβετία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών χωρών για το 2015, ενώ ακολουθούν η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Δανία
-Oι χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα αγωνίζονται να ανακάμψουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση
-Οι ΗΠΑ εμφανίζονται στις 10 κορυφαίες χώρες για πρώτη φορά από το 2006
-Το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν παρουσιάσει την πιο σημαντική βελτίωση στο διάστημα μεταξύ 2006 και 2015
-Αν μπορούσαν οι χώρες να μειώσουν τα ποσοστά των νέων μεταξύ 20 και 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να πετύχουν σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ τους μακροπρόθεσμα, κυμαινόμενη από περίπου 2-3% για το Η.Β., τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μέχρι 7-9% για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.
-Το συνολικό οικονομικό όφελος από τη μείωση των νέων μεταξύ 20 και 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ξεπεράσει το 1 τρις δολάρια
Οι κεντρικές Ευρωπαϊκές οικονομίες της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας καταλαμβάνουν και πάλι τις τρεις πρώτες θέσεις του Δείκτη Νέων Εργαζομένων της PwC, ο οποίος συγκρίνει την επίδραση στην αγορά εργασίας και την συμμετοχή στην εκπαίδευση των ατόμων ηλικίας 15-24 σε χώρες του ΟΟΣΑ για το διάστημα από το 2006. Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της PwC, οι χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη μπορούν να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τις οικονομίες τους με δισεκατομμύρια δολάρια εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την ενίσχυση και αξιοποίηση της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων.
Οι τρεις χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις μπόρεσαν να διατηρήσουν χαμηλά την ανεργία των νέων παρόλη την παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εκπαιδευτικών συστημάτων που προάγουν την επαγγελματική κατάρτιση η οποία συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των νέων που παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας. Η έκθεση εκτιμά επίσης την πιθανή βελτίωση των οικονομιών των χωρών του ΟΟΣΑ στο μέλλον, εφόσον κατορθώσουν να μειώσουν τα ποσοστά των νέων εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, την κορυφαία χώρα της ΕΕ σύμφωνα με την ανάλυση. Τα πιθανά οφέλη μπορούν να κυμανθούν από 0,1% μόλις του ΑΕΠ στην Ολλανδία, έως και περίπου 2- 3% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το Η.Β. και τη Γαλλία, με τα υψηλότερα πιθανά οφέλη να εκτιμώνται για την Τουρκία, την Ιταλία και την Ελλάδα με περίπου 7-9% του ΑΕΠ. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η πιθανή μακροπρόθεσμη αύξηση του συνολικού ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει τα 1,1 τρις δολάρια.
Εκτιμώμενη μακροπρόθεσμη ενίσχυση των οικονομιών του ΟΟΣΑ από την εξίσωση των δεικτών με τα γερμανικά ποσοστά για τις ηλικίες 20-24.
Ο John Hawksworth, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, αναφέρει: «Αναγνωρίσαμε τρία κοινά σημεία τα οποία εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες αποδόσεις στον Δείκτη Νέων Εργαζομένων.
«Αρχικά, ένα εκπαιδευτικό σύστημα γερμανικού στυλ που ενσωματώνει την επαγγελματική κατάρτιση και την εκμάθηση μέσα στην τάξη, θα μπορούσε να δώσει στους νέους περισσότερες επιλογές για τη μετάβασή τους στον κόσμο της εργασίας.
Δεύτερον, η αλλαγή των αντιλήψεων των εργοδοτών για τους νέους και η ενθάρρυνση της συνεργασίας εταιριών και σχολείων από νωρίς – όσον αφορά για παράδειγμα την εργασιακή εμπειρία, τις συμβουλές σταδιοδρομίας, την κοινωνική δράση - θα μπορούσε να αυξήσει την απασχόληση και τη συμμετοχή των νέων.
Τρίτον, η μείωση των ανεπίσημων μεθόδων πρόσληψης και οι αύξηση των προσλήψεων με βάση τα προσόντα των υποψηφίων, θα μπορούσε να συμβάλλει στην άρση των εμποδίων για την απασχόληση των νέων ανθρώπων χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού υπόβαθρου, για τους οποίους ενδεχομένως να υπάρχει και κίνδυνος αντικοινωνικής συμπεριφοράς».
Ο Ζώης Σωτηρόπουλος, Partner και Επικεφαλής του People and Organisation Consulting της PwC Ελλάδας σχολίασε: «Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις ένταξης του νέου εργατικού δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία. Σε αντιδιαστολή, η εφαρμογή μιας πολιτικής επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας θα έχει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία τόσο μέσω της μείωσης της ανεργίας όσο και της αύξησης του ΑΕΠ.»
Η Carol Stubbings, επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου της PwC στον τομέα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και οργανισμών (People and Organisation), δήλωσε: «Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό. Για να αξιοποιήσουν το πλήρες δυναμικό αυτής της γενιάς θα πρέπει οι εταιρείες να διασφαλίσουν την προσαρμογή των οργανισμών τους με σκοπό να προσελκύσουν και να διατηρήσουν νέα και στη ηλικία και στο εργασιακό περιβάλλον ταλέντα. Η επένδυση στις μαθητείες και την επαγγελματική κατάρτιση των νέων εργαζομένων θα επιτρέψει στις εταιρείες να αποκομίσουν τα οφέλη μέσω της αυξημένης καινοτομίας και παραγωγικότητας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr