Έχοντας πια συμπληρώσει 1.000 ημέρες πολέμου, η Ουκρανία έλαβε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος. Όπως ήταν φυσικό, οι Ουκρανοί αξιοποίησαν άμεσα αυτή τη δυνατότητα με πλήγματα έως και 100 χιλιόμετρα μέσα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Η Ρωσία αρχικά αναβάθμισε το πυρηνικό της δόγμα και στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση με ένα νέο πυραυλικό σύστημα (δυνητικά πυρηνικό) στο Ντνίπρο.
Ακολούθως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε και διάγγελμα μέσω του οποίου τόνισε ότι η Δύση με τις επιλογές της δίνει "χαρακτηριστικά παγκόσμιας σύρραξης" στον πόλεμο της Ουκρανίας. Υπενθύμισε δε ότι η Ρωσία έχει πλέον δικαίωμα να επιτεθεί και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρών που παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιεί εναντίον της.
Η Δύση απαντά βέβαια πως χαρακτηριστικά παγκόσμιας σύρραξης έχει δώσει από καιρό η Ρωσία, τόσο με τη συνεργασία της με Ρωσία και Ιράν, όσο και με την... παρέλαση δεκάδων χιλιάδων βορειοκορεατών στρατιωτών στο μέτωπο του πολέμου.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του Πούτιν, ο Ρομπ Μαγκόουαν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας δήλωνε στη Βουλή της χώρας ότι ο βρετανικός στρατός είναι έτοιμος ακόμα και για πόλεμο! «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι, αν οι Ρώσοι εισέβαλαν απόψε στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα τους αντιμετωπίζαμε σε μάχη», είπε.
Η Λιθουανία, η Εσθονία, αλλά και βορειότερα η Φινλανδία, είναι τρία μέλη του ΝΑΤΟ που παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Είναι προφανές ότι όλο και περισσότερες χώρες εμπλέκονται πια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη "σύρραξη" και φυσικά οι στιγμές είναι κρίσιμες.
Η ΕΕ την ίδια ώρα παρακολουθεί χωρίς να ανεβάζει τους τόνους, αλλά είναι διάχυτη η ανησυχία ότι με την εκλογή Τραμπ, η Ουκρανία αποδυναμώνεται. Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει ώστε να μην εγκαταλειφθεί η χώρα του και να υπάρξει διαπραγμάτευση για ειρήνη, αλλά με "ήττα" για τον Πούτιν.
Προ ημερών, όμως, έγιναν δηλώσεις από αξιωματούχους του Κρεμλίνου στο Reuters, οι οποίοι δήλωναν πως ο Πούτιν θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Στους όρους της Ρωσίας είναι, όμως, πως θα διατηρήσει τα εδάφη που έχει κατακτήσει.
Για την ώρα, πάντως, απέχουμε πολύ από το να υπάρξει ένα σχέδιο ειρήνης. Αυτή την ώρα ανταλλάσσονται πύραυλοι και εκτοξεύονται απειλές (πολλές φορές και πυρηνικές). Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, πρώτο μέλημα είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση. Να αποφευχθεί η γενικευμένη σύρραξη και αφού τα πνεύματα ηρεμήσουν να γίνει μία νέα προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr