«Συνολικά», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, «χωρίς να υποτιμάται η σημασία κάποιων μεγάλων επενδύσεων, το κύριο βάρος της κυβέρνησης πέφτει στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ενώ προωθούνται και νέα, σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα απαντούν στην αδυναμία πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό και θα ενισχύουν τον προσανατολισμό τους σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Και συνέχισε «τέτοια εργαλεία θα ενεργοποιηθούν άμεσα και είναι η πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds) ή το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Έχουν σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μόχλευση, με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, και να πολλαπλασιαστεί το ποσό που θα εισρεύσει στην πραγματική οικονομία».
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση κατά το επόμενο διάστημα, στην προσέλκυση επενδύσεων: «Ζητούμε εκείνες τις ωθήσεις που θα στρέψουν την οικονομία σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης: σε μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Το πρώτο μας μέλημα είναι να αντιστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία».
Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως αυτό θα πραγματοποιηθεί «με παρεμβάσεις στο χρηματοοικονομικό αλλά και στο θεσμικό πεδίο - για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας - να διαμορφώσουμε το κατάλληλο "οικοσύστημα", εκείνο το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα που θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Στόχος μας είναι, η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας να μη μείνει στο επίπεδο των αριθμών, αλλά να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων».
Ακόμη, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα υπερβεί κατά πολύ το στόχο του 7% που είχε αρχικά τεθεί για το 2016, όπως συνέβη και το 2015 με την απορρόφηση των πόρων της προηγούμενης περιόδου, και σημείωσε ότι η έκθεση εύλογα εστιάζει στον τομέα της αγροδιατροφής, στον οποίο η Πελοπόννησος, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Τέλος, ο αν. υπουργός Οικονομίας, αναφέρθηκε στον αποφασιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς για το σχεδιασμό εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr