Η Ελλάδα πριν καν ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και με τον χρόνο να την πιέζει για να κλείσει και τη δεύτερη, βρίσκεται ανάμεσα στα πυρά του... ακήρυχτου πολέμου της Γερμανίας με το ΔΝΤ.
Το μήνυμα του ΔΝΤ για παραμονή εκτός του ελληνικού προγράμματος, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2017, έρχεται και... δένει με τις γερμανικές εκλογές και τη δεδομένη επιθυμία του Βερολίνου να μετατεθεί μετά τις κάλπες η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το είπε ξεκάθαρα, άλλωστε, πριν από μόλις λίγα 24ωρα. "Δεν είναι το χρέος το πρόβλημα της Ελλάδας", τόνισε, την ώρα που το Βερολίνο έχει επανειλημμένως τοποθετήσει τη σχετική συζήτηση για μετά τον Σεπτέμβριο του 2017 και τις γερμανικές εκλογές.
Στη συγκεκριμένη του τοποθέτηση, μάλιστα, ο Σόιμπλε μπροστά στα μέλη της Bundestag είχε επίσης εμφανιστεί σίγουρος πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Να, όμως, που τώρα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ λαμβάνει μία ηχηρή απόρριψη των σχεδίων του. Αν το Ταμείο δεν μπει στο πρόγραμμα, θα πρόκειται ασφαλώς για σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει υποσχεθεί τη συμμετοχή του, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των Γερμανών πολιτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ, όμως, δεν είναι, καθώς φαίνεται πρόθυμο να παραδοθεί αμαχητί στις ορέξεις των Γερμανών και παίζει δυνατά την... απειλή της αποχής από το πρόγραμμα, που ενόψει εκλογών θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τους Χριστιανοδημοκράτες.
Στη... μέση αυτής της μονομαχίας βρίσκεται η Ελλάδα που θα προσπαθήσει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη δεύτερη αξιολόγηση και βάσει των αποφάσεων του Eurogroup, να επιχειρήσει να διεκδικήσει μία λύση για το χρέος στις αρχές του 2017.
Μόνο που όσο δεν κλείνει το... μέτωπο Σόιμπλε-Λαγκάρντ, η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί "παγιδευμένη" και χωρίς την αναμενόμενη χρηματοδότηση.
Για την ώρα, πάντως, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά αναφέροντας πως ακόμη κι αν δεν τα βρουν μεταξύ τους οι ισχυροί παίκτες του προγράμματος, το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με μία τυπική συμμετοχή του ΔΝΤ ως "παρατηρητή" των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτή την περίπτωση βέβαια λύση για το χρέος, τουλάχιστον σύντομα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr