Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να παρουσιάσει μια βελτιωμένη προτάση όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος, πείθοντας έτσι τους Θεσμούς να επανεξετάσουν το ζήτημα, αν και η συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει, θα αφορούσε την Παιδεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συνάντησης, στις 14:30, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση στις 18:30 «για να το... τελειώσουμε».
Το Μαξίμου, αποσκοπεί στο να περισώσει ό,τι μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ στα 7.000-8.000 ευρώ και με μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.700-1.800 ή και ακόμα χαμηλότερα.
Επιπλέον, σήμερα θα τεθούν επί τάπητος και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών –συνταξιούχων – αγροτών όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στα 30.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούν το 42% να ξεκινά στα 42.000 ευρώ εισοδήματος και να φτάνει ως τα 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%).
Στη βάση αυτή εξετάζεται και ο συντελεστής 32% να ξεκινά στα 22.000 ευρώ ( αντί 25.000 ευρώ σήμερα), μεταφέροντας μεγάλα βάρη σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, όπως μετέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, επικρατεί αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, ίσως και έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος έδωσε χρονικό περιθώριο έως τις 25 Μαρτίου, μιλώντας το μεσημέρι στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Περίεργο τετ-α-τετ Τσακαλώτου-Κοστέλο στο «Βυζαντινό»
Τετ-α-τετ διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπο της Κομισιόν στο κουαρτέτο, πριν ξεκινήσουν οι απογευματινές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Η συνάντηση Τσακαλώτου-Κοστέλο έγινε στο εστιατόριο του Χίλτον «Βυζαντινό». Ο κ. Κοστέλο είχε ανοίξει τον υπολογιστή του και ο κ. Τσακαλώτος παρακολουθούσε κα άκουγε τον τεχνοκράτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κύροι Τσακαλώτος και Κοστέλο εξέταζαν πόσο θα αλλάξει η φορολογική κλίμακα και πόσο χαμηλότερα από τις 25.000 ευρώ θα πέσει ο συντελεστής φορολόγησης 32% που προτείνει η κυβέρνηση ώστε να πληρώσουν περισσότεροι φορολογούμενοι αρκετά μεγαλύτερους φόρους ώστε να αποφύγει η κυβέρνηση να πέσει το αφορολόγητοστις 7.000-8.000 ευρώ.
Φορος στις τραπεζικές συναλλαγές
Εντωμεταξύ, το σχέδιο για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών 1 τοις χιλίοις επανέφερε και πάλι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση, για να αποφύγει άλλα επώδυνα νέα μέτρα προκειμένου να καλύψει τις «τρύπες» στο δημοσιονομικό και στο ασφαλιστικό.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από την Τρόικα και κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Είναι η τρίτη φορά που το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται με αυτή την πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και είναι η τρίτη φορά που την απορρίπτουν οι θεσμοί, στη λογική ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν ότι χειρότερο για το τραπεζικό σύστημα.
Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για να καταστεί υποχρεωτική από φέτος η χρήση των τραπεζικών πληρωμών, θα αποτελούσε και «κτύπημα κάτω από τη μέση» για τους πολίτες που θα αναγκάζονταν σε ένα έμμεσο χαράτσι για όλες σχεδόν τις συναλλαγές με τις τράπεζες.
Αν δηλαδή όλα τα εισοδήματα που μπαίνουν στις τράπεζες «κουρεύονταν» κατά 0,1% και στη συνέχεια όλες οι πληρωμές (ύψους 300 ευρώ και άνω σύμφωνα με το σχέδιο) δέχονταν και επιπλέον φόρο 0,1% τότε το μέτρο θα έπληττε αδιακρίτως όλους όσους συναλλάσσονται με τις τράπεζες, ενώ θα λειτουργούσε σαν αντικίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες των χρημάτων που βρίσκονται «στα στρώματα» των πολιτών.
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και θα διευκόλυνε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει πόρους για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές -μεταξύ των οποίων μέτρα τα οποία προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί όπως περικοπές αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ από τα VLT's του ΟΠΑΠ και άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και πρόταση αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Χάρης Αποστολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr