Ο φόβος καταστάσεων ντόμινο λόγω προσφυγικού και Brexit δίνει ένα μικρό περιθώριο κινήσεων στην ελληνική πλευρά να επιδιώξει κάτι καλύτερο στα μέτωπα αυτά. Ωστόσο, το Ειδικό Ταμείο και τα κόκκινα δάνεια παραμένουν τα βασικά αγκάθια που δεν αποκλείεται να παραμείνουν ως εκκρεμότητες και μέχρι το καλοκαίρι. Αμφότερα, συνδέονται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα τόσο εγχώρια όσο και αλλότρια.
Σε σχέση με το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει ένα μηχανισμό ώστε να συνδράμει το υπουργείο Οικονομικών στο παζάρι με τους Θεσμούς αλλά και να τρέξει το όλο σχέδιο, την ώρα μάλιστα που πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής θα είναι ξένος. Παράλληλα, εξετάζεται το ποιες θα είναι οι εγγραφές περιουσιακών στοιχείων που θα ενταχθούν στην ομπρέλα του νέου Ταμείου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, κτλ), που θα διαδεχτεί το ΤΑΙΠΕΔ.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες στο δημοσιονομικό κενό καταγράφεται μια σύγκλιση πλέον στο 2% του ΑΕΠ έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018. Η δέσμευση για ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εκκρεμοτήτων στις μεταρρυθμίσεις (αγορές υπηρεσιών και προϊόντων) μπορεί να δώσει μια δυνατότητα να υπάρξει μια κοινή παραδοχή στο 1% του ΑΕΠ του κενού. Πάντως ο Πώλ Τόμσεν και το ΔΝΤ που συγκεντρώνουν εσχάτως τα βέλη της ελληνικής πλευράς εκτιμούν το δημοσιονομικό από 4% ως 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 9 δισ. Ευρώ ζητώντας αντίστοιχα μέτρα.
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής πλευράς είναι η πολιτική διαχείριση λόγω των μαξιμαλιστικών στόχων που έθεσε αρχικά. «Έγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη, αλλά αυτούς που έχουν συντάξεις από 600 έως 1200 ευρώ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Σταρ δίνοντας το στίγμα.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη οι υπολογισμοί έχουν γίνει και έχουν κατατεθεί στους Θεσμούς. Αν αποφασιστεί ότι το όριο, απ΄ το οποίο και πάνω θα υπάρξει «ψαλίδι», θα είναι στα 1.500 ευρώ, τότε το βάρος θα πέσει στις πλάτες 356.454 συνταξιούχων σε ένα σύνολο πληθυσμού 2.653.274 συνταξιούχων, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος». Δηλαδή, επηρεάζεται το 13,44% των συνταξιούχων και μένει εκτός του 85% περίπου. Οι συνταξιούχοι με 1.500 ευρώ σύνταξη εισπράττουν αθροιστικά 7,6 δισ. Ευρώ κι έτσι αν υπάρξει μεσοσταθμική μείωση 10% εξοικονομούνται 760 εκατ. ευρώ.
Γενικά εσχάτως καταγράφεται μια στροφή που βάζει τον πήχη στο εισόδημα των 30.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται, όπως έγραψε χθες το Reporter.gr, αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2015, απολαβές πάνω από αυτό το όριο εμφανίζουν μόλις 267.000 χιλιάδες φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 123.947 είναι μισθωτοί.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr