Σε έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκέφαλους» του Μαξίμου, αναδεικνύονται τα προβλήματα στην είσπραξη εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και νέους φόρους που έχουν επιβληθεί, όπως το ειδικό τέλος των 0,05 ευρώ ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ.
Μετά τη συνάντηση Δραγασάκη-Τσακαλώτου-Παππά, κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης έλεγε πως "ψάχνουμε καλύτερους τρόπους για να εισπράξουμε τα έσοδα που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ", αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αλλαγή του μέτρου ή αντικατάστασή του από άλλο ισοδύναμο!
Πάντως οι Θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους στην κυβέρνηση για το αν θα εισπραχθούν τα περίπου 300 εκατ. ευρω από την επιβολή του τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έσπευσε να δηλώσει πως «οι τηλεοπτικές άδειες θα έχουν πολύ σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», συνδέοντας ενδεχομένως τα πιθανά ισοδύναμα που αναζητεί η κυβέρνηση, με τυχόν επιπλέον έσοδα που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από την αδειοδότηση των καναλιών.
Κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών ωστόσο, εκτός από το θέμα της αλλαγής στην διάταξη για το ειδικό τέλος των 0,05 ευρώ ανά στήλη, συζητήθηκε και η προσφυγή του ΟΠΑΠ με την οποία ζητά από το ελληνικό Δημόσιο 1 δισ. ευρώ, ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη από τις αλλαγές που επέβαλε η Επιτροπή Παιγνίων στους κανονισμούς λειτουργίας των 35.000 ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων (VLT' s).
Παροτι ο ΟΠΑΠ είχε πληρώσει 560 εκατ. ευρω όπως είχε συμφωνηθεί το 2011 προκειμένου να εγκαταστήσει και να εκμεταλλευτεί στα πρακτορεία του τα «φρουτάκια», οι αλλαγές των κανονισμών οδήγησαν τον Οργανισμό στην αναστολή του σχεδίου.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη σύσκεψη πως «είναι πιθανό» να κερδίσει στα δικαστήρια ο ΟΠΑΠ, κάτι που υποχρεώνει σε αλλαγή σχεδίων την κυβέρνηση.
Από την εξέλιξη αυτή όμως, το δημόσιο χάνει και έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων (περί τα 230 εκατ. ευρώ) από την φορολόγηση των «κουλοχέρηδων» και τον παράνομο στοιχηματισμό.
Και γενικότερα πάντως, τα μηνύματα από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων εμπνέουν ανησυχία, καθώς οι πωλήσεις ακινήτων απέφεραν πενιχρά έσοδα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το 2015.
Ειδικότερα, με βάση την έκθεση του Ταμείου για την περυσινή περίοδο, στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων, προκηρύχθηκαν μόλις πέντε νέοι διαγωνισμοί, ενώ για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και το Δεκέμβριο του 2015 υπέγραφησαν συνολικά 13 συμβόλαια για ισάριθμα ακίνητα ανά την Ελλάδα με μία συνολική αξία της τάξεως των 26,8 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr