Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο ασφαλιστικό. Ουσιαστικά όλα τα θέματα, από τις επικουρικές και το εφάπαξ, ως το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης για την κατώτατη σύνταξη, αλλά και το μέρισμα του Δημοσίου είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ταυτόχρονα καθώς όλα τα θέματα είναι αλληλένδετα.
Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος, θα επιδιώξει το πακέτο του ασφαλιστικού να αξιολογηθεί μόνο του, χωρίς σύνδεση με το φορολογικό και άλλα κομμάτια της διαπραγμάτευσης.
Η καθυστέρηση εκτιμάται ότι δίνει περιθώριο στους δανειστές να εγείρουν νέες αξιώσεις, όπως συνέβη με την παρέμβαση Τόμσεν. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι η αξίωση για δημοσιονομικά μέτρα επιπλέον 5 δισ. ευρώ από τις συντάξεις μεταφράζεται σε οριζόντιες μειώσεις κατά μέσο όρο 17%.
Το αίτημα του ΔΝΤ φαντάζει γολγοθάς, την ώρα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο αντιπροτάσεων για να καλυφθεί το φετινό δημοσιονομικό κενό. Με μοναδική κόκκινη γραμμή την προστασία των κύριων συντάξεων από οριζόντιες περικοπές, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ολοκληρώσει 7-8 εναλλακτικά σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις των δανειστών, οι οποίοι ουσιαστικά απέρριψαν το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου.
Τα εναλλακτικά σενάρια προβλέπουν χαμηλότερους συντελεστές για τις νέες συντάξεις, περικοπές στις επικουρικές και μαχαίρι στις υψηλές κύριες συντάξεις. Προς το παρόν, υψηλές συντάξεις θεωρούνται όσες υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται οι μειώσεις να αφορούν και χαμηλότερα εισοδήματα.
Το θέμα των εισφορών για το οποίο οι δανειστές έχουν επιφυλάξεις καίει τις επικουρικές συντάξεις. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια αύξηση των εισφορών κατά 1% και όχι 1,5% κάτι που θα σημάνει μείωση των εσόδων από τα 600 εκατομμύρια στα 320 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν στο στόχαστρο οι συντάξεις από τα 170 ευρώ και πάνω.
Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι τα εφάπαξ, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού μειώνονται κατά 5%.
Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους, περίπου 415.000, που έχουν τρεις και περισσότερες συντάξεις, μπαίνει πλαφόν στο εισόδημα το οποίο μπορεί να πέσει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα.
Το μέρισμα του Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί κατά 30% ενώ η μεγάλη μάχη δίδεται στο θέμα της εθνικής σύνταξης για την οποία οι δανειστές πιέζουν να μειωθεί κάτω από τα 384 ευρώ η οποία μάλιστα θα πρέπει να δίδεται μετά τα 20 έτη και όχι στα 15 έτη που ισχύει σήμερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr