Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων θα εκτυλιχθεί σήμερα το μεσημέρι, καθώς οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο της επιστροφής. Ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι από τη σημερινή συνάντηση να προκύψει σύγκλιση σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Στις δύο ημέρες των επαφών, η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταγράψει σημεία σύγκλισης και απόκλισης. «Κεκτημένη» θεωρείται αυτή τη στιγμή η συμφωνία με τους δανειστές για την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2015.
Από το -2,3% του ΑΕΠ κατεβαίνουμε στο -1,3%, με το ακαθάριστο εισόδημα να μειώνεται κατά 1,7 δισ. ευρώ λιγότερο σε σχέση με ό, τι είχε προϋπολογιστεί και καταγραφεί στο προσχέδιο του 2016.
Που συμφωνούν ότι διαφωνούν κυβέρνηση και Θεσμοί
Επί της ουσίας, στις δύο προηγούμενες μέρες επιβεβαιώθηκε πως δεν έκλεισε ουσιαστικά κανένα θέμα. Στον ελάχιστο αυτό χρόνο της μίνι-διαπραγμάτευσης, οι απεσταλμένοι των θεσμών ρωτούσαν, άκουγαν αλλά δεν είπαν ούτε ένα «ναι» σε όσα συζητήθηκαν. Θα πρέπει λοιπόν να είναι όλα έτοιμα όταν θα επιστρέψουν μετά τις 10 Νοεμβρίου και , αν όλα πάνε καλά, θα γράψουν τότε μία θετική έκθεση που θα ανοίγει το δρόμο για την καταβολή των επόμενων δόσεων -ενώ εκκρεμούν ακόμη και τα 2 δισ. που ήταν να δοθούν τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας.
Αυτά που κρατά η κυβέρνηση από την επίσκεψη-εξπρές του κουαρτέτου στην Αθήνα είναι:
- Η διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια: η σημερινή συνάντηση των κ. Σταθάκη και Τσακαλώτου ξεκινά από τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη. Οι δανειστές ζητούν να επιτραπούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη και περιουσίες από 120.000 ευρώ και πάνω. Το χάσμα με την κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτο, ενώ το θέμα αφορά μία μικρή μερίδα μόνον των προβληματικών δανείων και η συζήτηση δεν έχει αγγίξει ακόμα όλα τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
- Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα: Όπως είπε ο κύριος Τσακαλώτος, οι θεσμοί αμφισβητούν αν επαρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η κυβέρνηση ποντάρει πως θα τους πείσει τελικά, αν φανεί πως η ύφεση στην οικονομία είναι μικρότερη και, άρα, οι ανάγκες για δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να αποδειχθούν λιγότερες από όσο φαίνονται τώρα.
- Ασφαλιστικό και συντάξεις: Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες μεγάλες περικοπές, παρά τη «σφαγή» των χαμηλών συντάξεων που ήδη επεβλήθη στον Έλληνα πολίτη. Εγγυάται πως οι εξοικονομήσεις από περικοπές σε κύριες συντάξεις θα είναι τέτοιες, που θα λειτουργήσουν σαν ισοδύναμα για να αποφευχθεί η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.
- Ανατροπές στο δημόσιο: Σε μισό μήνα από τώρα η κυβέρνηση θα κλείσει οριστικά το θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού και του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο. Σαν επιστέγασμα των ανατροπών σε μισθούς και όρους απασχόλησης, τον Δεκέμβριο θα έρθει και νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
- Επίσπευση των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση: Τραπεζικές πηγές ανέφεραν χθες πως το νομοσχέδιο πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο, αφού έχει ήδη καθυστερήσει. Την άλλη εβδομάδα θα υπάρξουν και τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα δείξουν ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
- Αγορές-Ενέργεια: Όπως και τα υπόλοιπα θέματα, παραμένουν ανοικτά. Οι θεσμοί ακούν την κυβέρνηση να εξηγεί τα σχέδιά της, ρωτούν λεπτομέρειες, αλλά δεν λένε ανοικτά αν τα αποδέχονται ή αν θα τα απορρίψουν.
Υπομονή λοιπόν για ένα «καυτό» Νοέμβριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr