Η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείωντίθονται τίθονται επί τάπητος στη συνάντηση που έχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους θεσμούς.
Οι θεσμοί αμφισβητούν αν τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.
Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις πιέσεις αυτές για πρόσθετα μέτρα επικαλούμενη προβλέψεις της, ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα από ό,τι αναμένεται και η ύφεση φέτος δεν θα ξεπεράσει το 1,3 έως 1,4%, αντί 2,3% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Οι διαφορές με τους θεσμούς στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων φαίνεται πως παραμένουν καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτή την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς αργά το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξε γενική συμφωνία για τους στόχους και πού πάει η οικονομία, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι η ύφεση μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη και από 1,3% φέτος (και 1,3% και το 2016), εάν κλείσει σύντομα και με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θεωρεί σαν ισοδύναμο, για να αποφύγει μέτρα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, το ότι η ελληνική οικονομία και οι εισπράξεις κρατικών εσόδων θα πάνε καλύτερα από ό,τι διαφαινόταν.
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι οι ελεγκτές αμφισβητούν την αποδοτικότητα των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και είπε ότι «τους εξηγήσαμε με ποσοτικά στοιχεία ότι αυτά επαρκούν».
Ωστόσο, αν και οι ελεγκτές ρώτησαν τι σκέφτεται η κυβέρνηση για το μέτρο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, απάντηση δεν πήραν... Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως δεν ζητάνε ακόμα νέα μέτρα, αλλά ρωτάνε και θέλουν μεγαλύτερη εξειδίκευση για αυτά που λαμβάνονται και προέβλεψε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν δοθεί στη χώρα μας τα 2 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμμεί γαι τη χώρα μας.
Το σημερινό πρόγραμμα
Με αυτά τα δεδομένα, ξεκινά από το πρωί της Πέμπτης και ο νέος γύρος της αναμέτρησης για όλα τα «καυτά» ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Στις 13.00 το Κουαρτέτο θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη να συζητήσουν για τον ΑΔΜΗΕ και τις αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου και στη συνέχεια, στις 14.00 θα έχουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη για να συζητήσουν σχετικά με τους μισθούς στο Δημόσιο.
Τέλος, το «κουαρτέτο», στις 16.00, θα συναντηθεί με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr