Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρχαν συνεχείς συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα ενώ σήμερα παίρνει το δρόμο της Βουλής το πρώτο πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα. Ήδη έχει περάσει από το μικροσκόπιο των θεσμών όλο το κείμενο με τις παρεμβάσεις σε φορολογία, φοροδιαφυγή, ασφαλιστικό, ενέργεια, φάρμακα κλπ, ώστε να κριθεί εάν έχουν ενταχτεί όλες οι δράσεις που η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει για να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Η πορεία υλοποίησης με την ψήφιση των μέτρων αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τη δόση κάτι που αναμένεται να γίνει με άμεση συνεδρίαση του Euroworking Group. Εκεί όμως θα καθοριστεί και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν έως τις αρχές Νοεμβρίου.
Αλλωστε στις 9 Νοεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, το οποίο είναι κρίσιμο για την πορεία του πρώτου ελέγχου και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο δημοσιονομικός «πονοκέφαλος» και οι τράπεζες
Με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι η ύφεση δε θα είναι τόσο βαθειά το 2015 λόγω τουρισμού τις επόμενες ημέρες έμφαση θα δοθεί στη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού και την αποσαφήνιση του μακροοικονομικού σεναρίου. Αυτές τις ημέρες πιάνουν δουλειά τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και έτσι θα ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη νέων μέτρων και τον προσδιορισμό τους. Κομβικό στην όλη αυτή προσπάθεια είναι το πώς θα καλυφθούν δημοσιονομικά οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις. Η τρόικα ζητεί ισοδύναμα 4,5 δισ. ευρώ που θα αντισταθμίζουν το κόστος της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ που έρκινε παράνομες τις περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ που έγιναν το 2012, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου 2.
Παράλληλα σε διαδικασία τελικής ευθείας μπαίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή να εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια των κεφαλαιακών αναγκών. Μέχρι την 15η Νοεμβρίου θα πρέπει να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες, από τα οποία θα προκύψουν οι ανάγκες που έχουν σε νέα κεφάλαια.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο
Παράλληλα η τρέχουσα εβδομάδα κρίνεται σημαντική λόγω των προωθητικών κινήσεων στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτές θα κρίνουν και το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί «φιλο - επενδυτικά» αλλά και να υλοποιήσει δεσμεύσεις που «καίνε» τους δανειστές.
Μέχρι τη διαμόρφωση του νέου Ειδικού Ταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να πορωθήσει τις διαδικασίες. Για το μεν θέμα των 14 αεροδρομίων φαίνεται να προτείνει την αποδοχή τρίμηνης παράτασης της εγγυητικής της επιστολής για λόγω των καθυστερήσεων από τις εκλογές. Ουσιαστικά δίνεται χρόνος στη γερμανική Fraport, να βρει επενδυτές για το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ του τιμήματος.
Για το θέμα του ΟΛΠ αναμένονται δύο αποφάσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας ώστε να προχωρήσουν οι συμβάσεις παραχώρησης και να υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές ως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ στο» Ελληνικό» αναμένεται η επεξεργασία του χωροταξικού σχεδίου από το ΤΑΙΠΕΔ και την Lamda Development ώστε να υποβληθεί στο ΣτΕ προς έγκριση.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση τρέχει με… μνημονιακούς ρυθμούς μια και έχει ως κεντρικό στόχο τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Κάτι που ανέφερε και χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Ήδη και η ΕΚΤ έχει ταχθεί υπέρ αφού πρώτα η Ελλάδα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος...
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr