Παράλληλα δεν αποκλείονται και αλλαγές στην ηγετική ομάδα μεγάλης τραπεζικής ασφαλιστικής εταιρείας καθώς «κυνηγοί κεφαλών» έχουν αρχίσει να «σκανάρουν» την αγορά, για την εξεύρεση στελεχών.
Οι επιχειρηματικές εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο αγορά συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό με την πορεία των τραπεζικών ασφαλιστικών εταιρειών όπως της Εθνικής Ασφαλιστικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας και της Eurolife θυγατρικής της Eurobank.
Οι δυο εταιρείες εκτός του ότι ανήκουν σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους κατέχουν μεγάλα μερίδια αγοράς και επομένως η πορεία τους επηρεάζει το σύνολο του κλάδου. Η Εθνική Ασφαλιστική έχει μερίδιο αγοράς περί το 19,5% για το 2014 και η Eurolife έχει μερίδιο αγοράς 10,1%.
Συνεπώς όποιος μεγάλος ξένος παίκτης θέλει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά πριν σχεδιάσει οποιαδήποτε κίνηση, θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να συμβεί με τις δυο προαναφερόμενες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, κάτι που δεν αναμένεται πριν την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, τα οποία θα καθορίσουν και τις κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων και το πώς θα αξιοποιήσουν τις θυγατρικές τους ασφαλιστικές.
Παράλληλα όμως πέραν των εξελίξεων που αφορούν στις τραπεζικές ασφαλιστικές εταιρείες, αναμένεται να υπάρξουν και κινήσεις μικρότερου βεληνεκούς, που αφορούν κυρίως μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων. Υπενθυμίζεται η προσπάθεια της International Life να μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιο ζωής που έχει, στην Εθνική Ασφαλιστική, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει άμεσα και συναρτάται με τα προηγούμενα (stress test κ.λ.π.) ενώ και η Αιγαίον Ασφαλιστική προσανατολίζεται να μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιο του κλάδου αυτοκινήτου στη γερμανική εταιρεία Darag .
Τέτοιου είδους κινήσεις αναμένεται να δούμε και άλλες το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο υλοποίησης από τις διοικήσεις των ελληνικών κυρίως ασφαλιστικών εταιρειών, μιας στρατηγικής μείωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων, που θα προκύψουν από την εφαρμογή της νέας οδηγίας Solvency II, από 1/1/2016.
Γιατί μεταβιβάζονται τα χαρτοφυλάκια
Η οδηγία Solvency II αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών με τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά απαιτεί περισσότερα κεφάλαια ειδικά για συμβόλαια μακροχρόνιας διάρκειας. Τέτοιου είδους συμβόλαια είναι τα κλασικά προϊόντα ασφάλισης ζωής με εγγυημένες αποδόσεις, τα οποία ας σημειωθεί έχουν εγκαταλειφθεί από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες.
Επίσης από τους γενικούς κλάδους ορισμένες εταιρείες θέλουν να απαλλαγούν από τις εκκρεμείς ζημίες του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτου, οι οποίες μπορεί να «γεννήσουν» υπέρογκες αποζημιώσεις στο μέλλον.
Ποια deals περιμένουν στη σειρά
Το σημαντικότερο αυτό τη στιγμή deal που περιμένει την ολοκλήρωση του είναι μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και του γερμανικού Ομίλου Munich Re (μητρική εταιρεία της Ergo Ασφαλιστικής) που αφορά στην μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Η αρχική συμφωνία υπεγράφη πριν ένα χρόνο περίπου και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ στο μεταξύ πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.
Στη «ουρά» περιμένει όπως προαναφέρθηκε ήδη και η συμφωνία Εθνικής Ασφαλιστικής- International Life για την μεταβίβαση από την δεύτερη στην πρώτη του χαρτοφυλακίου ζωής. Η Εποπτική Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) φαίνεται να θέλει τη μεταβίβαση (ένας πονοκέφαλος λιγότερο) το ερώτημα όμως είναι εάν είναι συμφέρουσα η κίνηση αυτή για την Εθνική Ασφαλιστική, ειδικά ενόψει και ανακεφαλαιοποίησης της μητρικής τράπεζας. Όλα εξαρτώνται από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr