Για το συγκεκριμένο θέμα ενημερώθηκε πρόσφατα με επιστολή η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου με κοινοποίηση προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνο Σκουρλέτη και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε..
Σύμφωνα με τον Γ. Σταθόπουλο, σήμερα πολλά μέλη της Ομοσπονδίας παραπονιούνται ότι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και δαπάνες σίτισης και μετακίνησης των φιλοξενουμένων παιδιών. Δεν είναι μόνο η ανύπαρκτη ρευστότητα στην αγορά που έχει πνίξει τις επιχειρήσεις αλλά και οι συσσωρευμένες οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως εξηγεί ο ίδιος. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται στα 140 εκατ. ευρώ και αφορούν είτε κοινοτικά κονδύλια - προγράμματα ΕΣΠΑ - είτε εθνικούς πόρους.
Μέρος της επιστολής που στάλθηκε από την ΠΟΣΙΠΣ προς την κ. Φωτίου αναφέρει τα εξής:
"Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έως σήμερα καθυστερεί η πληρωμή της Γ’ Δόσης των επιδοτούμενων διδάκτρων, καίτοι έχει παρέλθει ο εκ του νόμου οριζόμενος χρόνος και πλησιάζει ο χρόνος καταβολής της Δ’ και τελευταίας δόσης, ενόψει της επικείμενης λήξης του σχολικού έτους, ουδέν ποσόν μας έχει καταβληθεί από τους εθνικούς πόρους. Από τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2015 επανειλημμένα ήρθαν σε επικοινωνία μαζί σας εκπρόσωποι της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ., αλλά δεν κατέστη δυνατή μια συνάντησή μας μαζί σας για τη συζήτηση χρονιζόντων θεμάτων του κλάδου μας. Δηλαδή ο μόνος τρόπος, για να επιτευχθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό ή αναπληρωτή υπουργό, είναι η απειλή μιας κινητοποίησης και μάλιστα σε καιρούς που η χώρα «πνίγεται»; Η οδός του αξιοπρεπούς και πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος για επικοινωνία είναι απολύτως απρόσφορη; "
Ωστόσο, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΣ, σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπέγραψαν πέρυσι μέλη της Ομοσπονδίας με το κράτος προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ και παράλληλα να ωφεληθούν από Εθνικούς πόρους δεν μπορούν να δηλώσουν σήμερα στους γονείς αδυναμία παροχής υπηρεσιών στα παιδιά τους. Κατάσταση που έχει εγκλωβίσει την πλειονότητα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών της χώρας, δηλαδή περίπου 800 επιχειρήσεις επί συνόλου 1.190 επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, στο αέρα βρίσκονται και οι κοινοτικές ή εθνικές επιδοτήσεις για τη νέα σχολική χρονιά 2015-2016. Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου 45-55.000 παιδιά φιλοξενούνται στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της χώρας, εκ των οποίων το 70% επιδοτείται με κοινοτικά κονδύλια ή εθνικούς πόρους.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr