Η Ιρλανδία με ποσοστό 25,3% και με τραπεζική κρίση να έχει προκαλέσει την υπαγωγή της σε πρόγραμμα, είναι η τρίτη χώρα με μεγαλύτερο αριθμό καθυστερούμενων δανείων στην Ευρωζώνη. Ακολουθεί η Πορτογαλία με ποσοστό 10,8% πάνω από την Ισπανία που έχει ποσοστό NPLs 9,4% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 7,6%.
Μάλιστα ο κ. Γιώργος Παπαϊωάννου, γενικός διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικού Χαρτοφυλακίου, του Ομίλου Πειραιώς, αποκάλυψε ότι τα περίπου τα μισά δάνεια των Ελλήνων είναι καθυστερημένα ή προβληματικά. Ως δάνεια με καθυστέρηση (NPLs) θεωρούνται αυτά με καθυστέρηση 90 ημερών,ενώ το σύνολο του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι πάνω από 200 δισεκ ευρώ με τις καταθέσεις να είναι περίπου στα 140 δισεκ ευρώ.
Παράλληλα κ. Παπαϊωάννου αποκάλυψε τη μεθοδολογία των τραπεζών σε σχέση με τα καθυστερούμενα δάνεια.
Ουσιαστικά κατέγραψε τα 5 βήματα που ακολουθούνται από τα ειδικά τμήματα που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες:
- Έγκαιρος εντοπισμός του προβλήματος στην καθυστέρηση της εξόφλησης
- Μεταφορά των δανείων στο ειδικό τμήμα της τράπεζας μέσα από συμφωνημένα κριτήρια μεταφοράς και συγκεκριμένη διαδικασία.
- Στο ειδικό τμήμα της τράπεζας εκπονείται σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανείου και ανάπτυξης της επιχείρησης με ξεκάθαρη στρατηγική ανά πελάτη με βιώσιμες λύσεις.
- Αν το σχέδιο επιτύχει, μέσα σε δύο χρόνια, η εταιρία φεύγει από την αρμοδιότητα του ειδικού τμήματος, διαφορετικά γίνεται καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Στο διάστημα της διετίας, υπάρχει στενή παρακολούθηση είπε ο κ. Παπαϊωάννου.
Σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας «κακής τράπεζας» που θα αναλάβει τα καθυστερούμενα ή προβληματικά δάνεια, είπε ότι χρειάζεται η δημιουργία ειδικού θεσμικού πλαισίου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα περιλάβει όλα τα δάνεια ή ποια δάνεια, επιχειρηματικά, στεγαστικά ή καταναλωτικά, όπως επίσης και σε ποια τιμή θα αγοραστούν αυτά και με ποια μέθοδο θα γίνει η αποτίμησή τους.
Κατέληξε σχολιάζοντας ότι έχει διακοπεί το τελευταίο διάστημα εντελώς, το όποιο ενδιαφέρον από distress funds για αγορά «κακών» ελληνικών δανείων, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες απέρριπταν προτάσεις το 2014 για αγορά δανείων με απόδοση 20% για τους ενδιαφερόμενους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr