Οι επαφές και οι διαβουλεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και του ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Βαρουφάκη, έχουν εξελιχτεί σε έναν αγώνα δρόμου, με τελικό προορισμό, το τέλος του Φεβρουαρίου, που ολοκληρώνεται το παρόν πρόγραμμα, Αθήνα και Βρυξέλλες να έχουν καταλήξει από κοινού, σε ένα πλαίσιο δεσμεύσεων και αρχών, που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Σε αυτή της την προσπάθεια, η Ελλάδα ψάχνει εκείνους τους συνοδοιπόρους, που θα στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις και θα σταθούν ανάχωμα στην γερμανική αδιαλλαξία.
Η κόντρα ανάμεσα σε Βερολίνο και Αθήνα, έγκειται στην σκληρή, αλλά αναμενόμενη γερμανική στάση, για τη συνέχιση του προγράμματος, με επιτηρητή
την τρόικα.
Η Αθήνα αντιτείνει διαβούλευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αναζητεί λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ θεωρεί τον μηχανισμό της τρόικας, ξεπερασμένο από τα ίδια τα γεγονότα.
Την Δευτέρα, μετά τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος την Παρασκευή ενώπιον του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ είπε ότι δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα, ο πρωθυπουργός στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη» την αντικατάσταση της τρόικας.
Ώριμη, γιατί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από την περίοδο της έρευνας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχεδόν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες έχουν παραδεχθεί, ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική, θεσμική νομιμοποίηση και αναγκαία, γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες.
Ανάσες που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα έρθουν μετά από συνεννόηση, κοινά βήματα και συμφωνία σε βασικές αρχές αλλά και θεμελιακές δεσμεύσεις, με στόχο οι λαοί και οι οικονομίες για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη.
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, εκφράζει το Βερολίνο και παρότι διαμηνύει ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία, για οποιαδήποτε συζήτηση, θέτει με δηλώσεις της ηγεσίας, το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί κατά τις διμερείς επαφές.
Μιλώντας στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διαμήνυσε πως δεν μπορεί να αλλάξει η συμμετοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συμπλήρωσε δε πως δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ενώ ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη, αλλά προειδοποίησε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις, πλήττεται η στήριξη των Γερμανών προς την Ευρώπη.
Οι ελληνικές θέσεις, δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσουν το Βερολίνο, που συνεχίζει να δείχνει το δρόμο της τρόικας και της υλοποίησης των συμφωνηθέντων για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.
Γι αυτό το λόγο, τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Βαρουφάκης, προσπαθούν να σπάσουν αυτή την αδιαλλαξία με την δημιουργία ενός μετώπου, που θα αντιταχθεί στην πολιτική που επιβάλει η κ. Μέρκελ και οι σύμμαχοί της, στην ευρωζώνη.
Οι επαφές θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και το τελικό αποτέλεσμα θα αργήσει να αποτυπωθεί σε χαρτί.
Εν τω μεταξύ, μέσω των προγραμματικών δηλώσεων, που θα αναγνωστούν στη Βουλή το Σάββατο 7/2, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολλά σημεία, που ακόμα είναι σκοτεινά για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, η κυβέρνηση διαθέτει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό σε όλη του την έκταση.
Αν η κυβέρνηση έχει κρυμμένους άσους στο μανίκι της, θα αποκαλυφθεί σύντομα. Στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, όπως έδειξε η ισχυρή στήριξη που έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση, αναμένουν τις επόμενες ημέρες η Αθήνα να ανοίξει τα χαρτιά της.
Αν εκπλήξει ευχάριστα τη διεθνή κοινότητα, αυτό θα φανεί στο χειροκρότημα...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr