Για την αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά κυρίως θα πρέπει να γίνει ευρύτερη εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 15% έως 80% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης έως το 2050, κάτι που σύμφωνα με την IPCC (διακυβερνητική διάσκεψη για το κλίμα), μπορεί να γίνει ακόμη και με την σημερινή τεχνολογία, εκτιμούν στο πλαίσιο του World Economic Forum, κορυφαίοι παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς όπως ο CEO της Statcraft, Christian Rynning –Tønnesen.
Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η ΕΕ έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μια πιο φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα, ωστόσο οι πολιτικοί χρειάζονται ενθάρρυνση.
Τα τελευταία 10 χρόνια οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί, από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό έχει προκαλέσει μια τεράστια αύξηση τόσο στην εγκατεστημένη ισχύ των ανανεώσιμων πηγών, όσο και στις τεχνολογικές καινοτομίες. Η εξέλιξη αυτή αφορά την ηλιακή, την αιολική, τη βιοενέργεια και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Επιπλέον, η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες) εξελίσσεται πιο γρήγορα από ότι κάποιος θα μπορούσε να προβλέψει πριν από λίγα χρόνια.
Η ανάπτυξη της καινοτομίας επιταχύνεται, ενώ το κόστος της νέας τεχνολογίας μειώνεται. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η τιμή των ηλιακών συλλεκτών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50%, και σε πολλές χώρες η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστεί με τα ορυκτά καύσιμα.
Μέχρι το 2025, οι αναλυτές της McKinsey πιστεύουν ότι μια σειρά από τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι οικονομικά ανταγωνιστικές. Την ίδια στιγμή, το κόστος εξόρυξης των ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξάνονται, ενισχύοντας την πίστη στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας.
Οι παγκόσμιες μακρο-τάσεις δείχνουν προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής, και τα κρατικά προγράμματα στήριξης θα πρέπει να μειωθούν αναλόγως. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ελπίδες ότι οι πολιτικοί θα ενισχύσουν την πολιτική για το κλίμα, έτσι ώστε το CO2 διοξείδιο του άνθρακα να μην κάνει ζημιά στο κλίμα του πλανήτη.
Αυτή τη στιγμή η «πράσινη στροφή» συμβαίνει ταχύτερα από ό, τι οι σκεπτικιστές είχαν προβλέψει. Μια νέα μελέτη από το Bloomberg New Energy Finance προβλέπει ότι περισσότερο από το ήμισυ της νέας ικανότητας ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά θα είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030.
Η «πράσινη στροφή» συμβαίνει τη στιγμή που μιλάμε, λόγω των νέων τεχνολογιών ενέργειας και της μείωσης του κόστους. Εξυπνότερα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για να αυξηθεί η αποκεντρωμένη παραγωγή, νέος ρόλος των πελατών ως παραγωγοί και μεγαλύτερη έμφαση στην ενεργειακή απόδοση θα ωθήσει τις προτιμήσεις των πελατών προς τις ανανεώσιμες ενεργειακές λύσεις. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει τους πολιτικούς να δράσουν, η αγορά θα στηρίξει την αντιμετώπιση της κρίσης του κλίματος και την ανάπτυξη ενός νέου ενεργειακού συστήματος, προσαρμοσμένο στο κλίμα του πλανήτη, όπως αναφέρει σε άρθρο του στο blog του WEF, ο CEO της Statcraft Christian Rynning –Tønnesen.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr