Όπως σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", στο πλαίσιο που επεξεργάζεται το ΥΠΑΝ έχουν ληφθεί οι παρατηρήσεις των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ έχει σταλεί στην τρόικα πριν τις 15 Αυγούστου.
Μετά την απάντηση της τρόικας και αφού γίνουν οι σχετικές συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελλη, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τον ακριβή χρόνο οριστικοποίησης του τελικού κειμένου, δηλώνει ότι "θα ήταν πρόχειρο από πλευράς μου να κάνω προβλέψεις", υπογραμμίζοντας πως "θα είμαστε έτοιμοι έγκαιρα".
Στις βασικές αλλαγές της ρύθμισης, λέει ο κ. Δένδιας, η κυβέρνηση επιδιώκει "μια συνολική λύση στο πρόβλημα των οφειλών προκειμένου να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι μόνο οι μεγάλες αλλά και οι μικρομεσαίες, να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν εισέλθει και να εξυγιανθούν", καθώς και να διευκολυνθούν στο σκέλος των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, "το οποίο πολλές φορές είναι αδύνατο αποπληρωθεί λόγω των μεγάλων προσαυξήσεων".
Η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει "δεν θα γίνει σε βάρος των ενήμερων και συνεπών δανειοληπτών" και γι' αυτό το λόγο, "θα αποκλείει καταχρηστικές πρακτικές από κάθε λογής επιτήδειους, «μπαταχτσήδες» κατά το κοινώς λεγόμενο, που δεν πλήρωναν λόγω σκοπιμότητας, περιμένοντας να τους δοθεί κάποιου είδους συγχωροχάρτι".
Ο υπουργός διευκρινίζει ότι σε αυτή την κατηγορία δανειοληπτών δεν περιλαμβάνονται όσοι "επιχειρηματίες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εξαιτίας ακριβώς της οικονομικής κρίσης".
Στη συνέντευξή του ο κ. Δένδιας αναφέρει ακόμα ότι η αμέσως επόμενη προτεραιότητα είναι μία ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια.
"Μέτρα μέριμνας για την συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρατε οπωσδήποτε θα υπάρξουν και ήδη εξετάζονται ενδελεχώς με τα συναρμόδια υπουργεία. Το κύριο μέλημά μας όμως πρέπει να είναι -και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε- το πως θα μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, μέσα από τις ρυθμίσεις που ετοιμάζουμε, να μην χάσουν το ακίνητό τους. Άλλωστε, ένα μαζικό κύμα πλειστηριασμών δεν εξυπηρετεί τις τράπεζες, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μεγάλες μειώσεις την αγορά ακινήτων", αναφέρει.
Μείωση φόρων και ΕΝΦΙΑ
Ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει ακόμα ότι η μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, "πρέπει να είναι η κυρίαρχη προτεραιότητά μας" στη μεταμνημονιακή εποχή.
"Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει τονίσει πολλές φορές ότι η στόχευση είναι να θεσμοθετηθεί ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% για τις επιχειρήσεις, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ υπάρχει δέσμευση για δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών και για τα φυσικά πρόσωπα. Και η προσήλωσή μας πρέπει να είναι ακριβώς αυτή, στο πως θα καταστεί εφικτή μέσω της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης του Κράτους η υλοποίηση της δέσμευσής μας, η οποία συνάδει άλλωστε με τη φιλελεύθερη ιδεολογία μας", τονίζει και προσθέτει:
"Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συνεχισθεί η σημαντική δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού".
Με αφορμή τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει πως "έχει καταστεί πλέον σαφές ότι σταδιακά διαμορφώνονται οι όροι για να γυρίσουμε σελίδα στην ελληνική οικονομία, με την εφαρμογή ενός νέου, πραγματικά παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, με στόχο να αυξηθούν οι εισπράξεις των δημοσίων εσόδων μέσω της αντίστοιχης αύξησης του ΑΕΠ και όχι μέσω της υπερφορολόγησης".
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνει πως "μία αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας μπορεί να φέρει μεγαλύτερα έσοδα στα κρατικά ταμεία", αν και, όπως λέει "απαιτείται ομολογουμένως χρόνος και είναι λεπτές οι ισορροπίες, ώστε να μην υπάρξει «μαύρη τρύπα» στα έσοδα που είχαν προϋπολογισθεί".
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αντιρρήσεων από την τρόικα, δηλώνει ότι "χάρη στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας έχουμε φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο που οι εταίροι μας και οι δανειστές μας τείνουν πλέον «ευήκοον ους» σε αρκετά ζητήματα τα οποία θέτουμε και για τα οποία υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις για τη βελτιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος".
"Από την άλλη πλευρά", υπογραμμίζει, "έχω επανειλημμένα τονίσει ότι την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων την έχει η εκλεγμένη Κυβέρνηση του τόπου, όπως το Σύνταγμά της ορίζει".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr