Το θέμα των "κόκκινων" δανείων ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλο.
Το τελικό κείμενο για τα κόκκινα δάνεια θα είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου μήνα.
Αναμένεται, δε πως θα τεθεί θέμα διαβούλευσης με τις τράπεζες, καθώς συμπίπτει με την αλλαγή του "Τειρεσία" και τη δημιουργία ενός ελαστικότερου πλαισίου για την αποδέσμευση χιλιάδων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων από τον εφιάλτη της "μαύρης λίστας".
Ενδεικτική των προθέσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για το περιεχόμενο της ρύθμισης είναι η δήλωση που έκανε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση: "Μην περιμένουν οι μπαταχτσήδες συγχωροχάρτι από τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια", τόνισε χαρακτηριστικά.
Πριν τη ΔΕΘ η τελική ρύθμιση
Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα είναι η "υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητά μας", ενώ ερωτηθείς αν το τελικό κείμενο είναι έτοιμο πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είπε:
"Τώρα μου βάζετε έναν πολύ στενό χρονικό ορίζοντα. Με εξαίρεση πιθανόν τα θέματα που αφορούν την τρόικα, για τα οποία δε μπορώ εγώ να δεσμευθώ, νομίζω θα είμαστε έτοιμοι πριν τη ΔΕΘ. Ξαναλέω όμως, αυτό πρέπει να σας το πω, το υπογραμμίζω για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, με εξαίρεση τα θέματα που απασχολούν την τρόικα".
Σημειώνεται ότι φέτος η ΔΕΘ ξεκινά στις 6 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ακόμα ότι δεν πρέπει να συνδυάζονται τα θέματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τα προβληματικά δάνεια, καθώς "μια από τις υποθέσεις εργασίας των προτάσεων τις οποίες έχουμε θέσει προς συζήτηση είναι ότι θα είναι ουδέτερες ως προς την κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών".
"Δε θα επηρεάσουν αρνητικά την κεφαλαιουχική επάρκεια των Τραπεζών. Άρα τα stress tests δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ν' αναμείνουμε τα stress tests και μετά να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη πρόταση" σημείωσε.
Ρωσικό εμπάργκο
Στη συνάντηση τέθηκαν ακόμα επί τάπητος το ρωσικό εμπάργκο στα νωπά αγροτικά προϊόντα, η φορολογία των επιχειρήσεων και η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).
Ο κ. Μίχαλος επανέλαβε την πρόταση για φορολογικό συντελεστή 15% και προσέθεσε ότι η εφαρμογή της νέας φορολογική βάσης πρέπει να γίνει σε ορίζοντα κάτω της εξαετίας.
Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα του ρωσικού εμπάργκο, συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων από τις σχετικές δράσεις της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια γεωπολιτική κρίση που θα διαρκέσει αρκετά, ενώ αναφέρθηκε και στις παράπλευρες απώλειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις βαλκανικές χώρες, λόγω της αναμενόμενης υποχώρησης της ζήτησης.
Τέλος, αναφορικά με το ΓΕΜΗ, ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που υπάρχει από τον κ. Δένδια στα αιτήματα των Επιμελητηρίων και εκτίμησε ότι μπορεί να αποτελέσει τον "κορμό" της ύπαρξης τους από τις αρχές του νέου έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr