Αυτό προκύπτει από τη θέση -την τελευταία- που έχει η Ελλάδα- στη λίστα 50 χωρών που έχει καταρτίσει ο διεθνής οίκος (Sovereign Risk Index) και αφορά στην περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
Πάντως, ενώ η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και οι εικοτολογίες περί πιθανής εξόδου από το ευρώ φαίνεται πια σαν να ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, ο διεθνής οίκος δείχνει να μην το λαμβάνει σοβαρά υπόψην του.
Την ίδια ώρα η ουκρανική οικονομία έχει ουσιαστικά καταρρεύσει από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ η Αργεντινή είναι ...με το ένα πόδι σε καθεστώς "χρεοκοπίας", καθώς οι διαπραγματεύσεις με μερίδα πιστωτών της έχουν φθάσει σε αδιέξοδο.
Βεβαίως, αυτό που θα πρέπει να διευκρινισθεί είναι ότι τεχνικά τουλάχιστον, default είναι η αθέτηση πληρωμών και για ένα μικρό ποσό (για την ακρίβεια δεν έχει σημασία το ύψος του ποσού) ή ακόμα και ένα ετήσιο κουπόνι ομολόγου και όχι για παράδειγμα η ολοκληρωτική κατάρρευση μίας οικονομίας.
Επίσης, στα κριτήρια της Blackrock σημαντικό ρόλο παίζει και ο πολιτικός παράγοντας (η πολιτική σταθερότητα).
Στις πρώτες 10 θέσεις της λίστας είναι οι εξής χώρες:
1) Νορβηγία
2) Σιγκαπούρη
3) Ελβετία
4) Σουηδία
5) Γερμανία
6) Ταϊβάν
7) Φινλανδία
8) Καναδάς
9) Νέα Ζηλανδία
10) Αυστραλία
Και στις δέκα τελευταίες οι:
41) Ιρλανδία
42) Ουγγαρία
43) Σλοβενία
44) Ιταλία
45) Αργεντινή
46) Πορτογαλία
47) Ουκρανία
48) Αίγυπτος
49) Βενεζουέλα
50) Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr