Ωστόσο, και αυτή η επιλογή συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τους δανειστές, αλλά έχει μικρότερο πολιτικό κόστος, εκτιμά η Süddeutsche Zeitung σε σημερινό της δημοσίευμα.
Η εφημερίδα επικαλείται μελέτη της τράπεζας DZ Bank, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια θα πρόσφερε στην Ελλάδα ένα οικονομικό πλεονέκτημα της τάξεως των 78,2 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ένα «κούρεμα» του χρέους κατά 40%.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι από τα 215 δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας που έχει λάβει η Αθήνα, «τα 55 αντιστοιχούν στους γερμανούς φορολογούμενους». Κατά συνέπεια ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους, με τον προαναφερόμενο εναλλακτικό τρόπο, σημαίνει ενδεχομένως απώλειες ύψους 22 δισ. ευρώ για το γερμανικό δημόσιο. Το ακριβές ύψος είναι ζήτημα ερμηνείας, διευκρινίζει η εφημερίδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σε κάθε περίπτωση το κόστος για τη Γερμανία θα ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.
Όπως επισημαίνεται, στο Βερολίνο είναι σαφές ότι μετά τις ευρωεκλογές θα πρέπει οι ευρωπαίοι εταίροι να προβούν σε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. «Εκτός από ένα δεύτερο "κούρεμα", η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα απαιτούσε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου». Και μπορεί ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών να διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο Bundestag, ωστόσο, η κοινοβουλευτική αυτή βεβαιότητα μπορεί να προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις και πολλοί χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να καταψηφίσουν το πακέτο.
Με αυτό το δεδομένο, θα είναι πολιτικά πιο εύκολο για τους συντηρητικούς γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν την μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων παρά ένα ονομαστικό «κούρεμα», εκτιμά η εφημερίδα.
Σε κάθε περίπτωση, και ενόψει των ευρωεκλογών, όπου αναμένεται ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος, αναζωπυρώνεται η δημόσια συζήτηση για την «ευρωκρίση» και την ελληνική της διάσταση.
Αναλυτές θεωρούν δεδομένη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το καλοκαίρι, καθώς όπως όλοι διαπιστώνουν, είναι αδύνατη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας υπό το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους.
Αναγνωρίζουν, ωστόσο, όλοι πόσο δύσκολο είναι να «περάσει» στην κοινή γνώμη της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών της ευρωζώνης η ανάγκη για την απομείωση των ελληνικών υποχρεώσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr