Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν βρεθεί άμεσα διέξοδος, φαντάζει όλο και πιο δύσκολος ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για κατ' αρχήν συμφωνία με την τριμερή πριν το Eurogroup τη Δευτέρα, στις 10 Μαρτίου, για τη δρομολόγηση εκταμίευσης των επόμενων δόσεων στήριξης. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σημειώθηκε και στο υπουργείο Υγείας, μετά τις ατελέσφορές επαφές στο υπουργείο Εργασίας και την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν στην διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών στο υπουργείο Υγείας υπήρξε ουσιαστική διαφωνία σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα δίκτυα και τις τιμές των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά και για τη ριζική αναμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας.
Η αντιπροσωπεία της τρόικας δέχθηκε να εξεταστεί ύστερα από έξι μήνες το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Ωστόσο, επήλθε συμφωνία για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.
Η συνάντηση του υπουργείο Υγείας ήλθε λίγες ώρες μετά την επίσης άκαρπη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της διαφωνίας μεταξύ τρόικας και Τράπεζας της Ελλάδος, για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας «η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή. Στόχος είναι να τα βρούμε. Θα υπάρξει και νέα συνάντηση εντός των επόμενων ημερών».
"Αγκάθι" μεταξύ των δύο πλευρών είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων όπου ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Ο Γ. Βρούτσης παρουσίασε αναλυτικά την ελληνική θέση που προβλέπει ενεργή συμμετοχή του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης. Η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερο κοντά στο τέλος της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως βρίσκονται σχετικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από το καλοκαίρι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τους εργοδότες, η ελληνική πλευρά θέλει ένα μέρος (τουλάχιστον 1%) να αφορά και τους εργαζόμενους. Υπάρχει επίσης και το θέμα των φόρων υπέρ τρίτων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr