Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στάθηκε, δε, στο ρόλο της καινοτομίας του φαρμακευτικού προϊόντος και την εύκολη πρόσβαση των πολιτών στη θεραπεία, ενώ τόνισε τη σχέση υγείας και ανάπτυξης λέγοντας ότι καλή υγεία σημαίνει και οικονομική ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει αποτελεσμάτων έρευνας που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Columbia, κ. Frank Lichtenberg, στo πλαίσιo ανεξάρτητου ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την MSD Ελλάδος. H η χρήση καινοτόμων φαρμάκων οδήγησε σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 2 χρόνια. Αντίθετα η η τάση μείωσης εισαγωγής νέων σκευασμάτων λόγω και της οικονομικής κρίσης που σημειώνεται από το 2011 και μετά ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον.
Η εξεταζόμενη περίοδος της μελέτης είναι από το 1995 έως το 2010 και λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των καινοτόμων φαρμάκων που εισήχθησαν στην Ελλάδα και παγκοσμίως, τις βασικές αιτίες θανάτου στη χώρα μας, τις μέρες νοσηλείας κατά την εξεταζόμενη περίοδο και μέσω της χρήσης μαθηματικών μοντέλων καταγράφει τον αντίκτυπο της φαρμακευτικής καινοτομίας στο προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων και τις μέρες νοσηλείας.
Ειδικότερα, κατά την περίοδο 1990 - 2010 εισάγονταν στην ελληνική αγορά κατά μέσο όρο 21 καινοτόμα φάρμακα ετησίως.
Συνολικά από το 1995 έως το 2010 το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε ακριβώς κατά 2 χρόνια, από τα 74,7 έτη στα 76,7. Η παραπάνω αύξηση οφείλεται κατά 44% στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων την ίδια περίοδο. Με άλλα λόγια, η φαρμακευτική καινοτομία αύξησε το προσδόκιμο ζωής κατά 0,87 χρόνια την περίοδο 1995- 2010.
Διοικητική η μείωση τιμών σημαντική η επιβάρυνση της υγείας
Ο κ. Καρόκης τ ότι το σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα βασίστηκε μόνο στον έλεγχο των τιμών διοικητικά. Επίσης ότι όλη η συζήτηση περιστρέφεται και βασίζεται στην τιμολόγηση του φαρμάκου και όχι σε μια ολιστική και στρατηγική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
«Οι συχνές αυτές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική προκαλούν μεγάλο διοικητικό βάρος στο ίδιο το δημόσιο, ακυρώνοντας στην ουσία αυτό το οποίο υποτίθεται πώς στοχεύουν να υπηρετήσουν και για το ίδιο το κράτος» τόνισε ενώ σημείωσε ότι σοβαρή επιβάρυνση με διοικητικό κόστος προκαλείται και στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών.
Χαρακτηριστικά ανέφερε την αδιαφάνεια των κανόνων που διέπουν το σύστημα , την διοικητική αμετροέπεια, την συνεχή αυθαιρεσία, την αυξανόμενη θεσμική πολυπλοκότητα και ένα σύστημα στρεβλώσεων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε την αδιαφάνεια των κανόνων που διέπουν το σύστημα , την διοικητική αμετροέπεια, την συνεχή αυθαιρεσία, την αυξανόμενη θεσμική πολυπλοκότητα και ένα σύστημα στρεβλώσεων.
«Στο εξωτερικό περιβάλλον του συστήματος επικρατούν αβεβαιότητα, οι αναφορές τιμών σε τρίτες χώρες, οι αποσύρσεις , οι ελλείψεις και η τιμωρία της καινοτομίας» ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση της πρόσβασης στα νέα φάρμακα, ενώ υπάρχει και αλληλεπίδραση τιμών.
«Δεν λύνεται το πρόβλημα με επιμέρους πολιτικές» ανέφερε ο κ. Καρόκης και τόνισε την ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο αρχών για σύστημα τιμολόγησης. Ένα σύστημα προβλέψιμο και βιώσιμο.
Ο κ. Καρόκης περιέγραψε την πρότασή του για το νέο σύστημα τιμολόγησης , λέγοντας ότι πρέπει αμέσως μετά την έγκριση του φαρμάκου η εταιρεία να τιμολογεί και μετά να συζητείται η αποζημίωση. Ζήτησε δε, τεκμηριωμένες αποφάσεις, δυνητικές μεθόδους αξιολόγησης και συνέκρινε τα συστήματα αξιολόγησης (NICE).
«Εκείνο που έχει σημασία πρωτίστως, είναι τι θέλουμε και όχι πόσο κάνει» υπογράμμισε, τονίζοντας τη σχέση κόστους – οφέλους. «Πρέπει να συνδεθεί η δαπάνη με τις υγειονομικές προτεραιότητες» είπε.
Ο κ. Καρόκης κατέληξε λέγοντας ότι οι διαμορφούμενες αποσπασματικές πολιτικές είναι αποτέλεσμα έκτακτων δημοσιονομικών καταστάσεων και το υπάρχον σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον μακροοικονομικής σταθερότητας.