Ειδικότερα, ο κ. Λακασάς τόνισε ότι ο στόχος για άλμα των εξαγωγών στο 50% έως το 2020 είναι απόλυτα ρεαλιστικός και μπορεί να επιτευχθεί με αιχμές του δόρατος τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής που παράγει η χώρα μας, αλλά και τον ελληνικό τουρισμό. "Αυτή τη στιγμή η εξωστρέφεια παράγει το 27% του ελληνικού ΑΕΠ και υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που βρίσκεται στο 45%", όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Κούρκουλας, μίλησε για "θεαματικά βήματα" που έχουν γίνει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. "Ήδη έχει κερδηθεί μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ευοίωνες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν παράγοντες που θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια", είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε ότι θα μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις μέχρι να δοθεί ικανοποιητική λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Πρόσθεσε, ότι μέσα από την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση "θα μπορέσουμε να προωθήσουμε ζητήματα, όπως η απασχόληση, η ανάπτυξη, η μετανάστευση και η θαλάσσια πολιτική".
Ο κ. Δούκας Μαρινόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) ανέφερε ότι από το 2009 έως σήμερα οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 56% και έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των αιτημάτων που φτάνουν στα γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (από 4.500 το δωδεκάμηνο του 2009 ξεπέρασαν τις 15.000 το 2012).
Σταδιακά, όπως είπε, ανταγωνιστικοί κλάδοι όπως αυτοί των αγροτικών προϊόντων, της ιχθυοκαλλιέργειας, των τροφίμων & ποτών, των φαρμάκων και των δομικών υλικών, αποδίδουν καρπούς. Τέλος, αναφέρθηκε στην εξαγωγική δραστηριότητα χωρών, αναλόγου μεγέθους της Ελλάδας, όπως η Πορτογαλία, όπου οι εξαγωγές αποτελούν το 25% του ΑΕΠ της, η Ιρλανδία όπου οι εξαγωγές βρίσκονται στο 55%, το Βέλγιο που είναι στο 90% και η Ολλανδία στο 70%.
Στην "ακαθάριστη προστιθέμενη αξία από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη δασοκομία, που από το 2009-2012 κινείται ανοδικά στο 2,8-3%, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 1,7%", αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι για να αναπτυχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στις τιμές. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στα οποία μπορούν να συμμετέχουν επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές οργανώσεις που είναι αντιπροσωπευτικές των κλάδων.
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος Ιατρίδης, Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόνισε ότι "οι δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγών, ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα, είναι πραγματικά απεριόριστες".
"Στόχος μας είναι το 2020 η οικονομία μας να έχει μετασχηματιστεί πλήρως, με αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, με αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών μας, με πολλαπλασιασμό των εξαγωγών μας, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για έμπρακτη στήριξη της στρατηγικής εξόδου της χώρας από την κρίση, με ενίσχυση και τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας στον αγροτικό χώρο", ανέφερε ο κ. Ιατρίδης.
Ο κ. Χ. Τσαρδανίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, μίλησε για την "αντίφαση που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, όπου υπάρχει μεγάλη δυσκαμψία στη θεσμική αναδιοργάνωση και ταυτόχρονα εμφανίζεται μεταρρυθμιστικός πυρετός χωρίς συγκεκριμένη στόχευση".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr