Οι Ευρωπαίοι υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα να δοθεί στην ΕΚΤ εξουσία να εποπτεύει τις τράπεζες της ευρωζώνης από το Μάρτιο του 2014, σημειώνοντας το πρώτο βήμα σε μια νέα φάση ολοκλήρωσης που θα συμβάλει στη στήριξη του ευρώ.
"Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Θα συμβάλει στην αναβίωση διατραπεζικού δανεισμού και στις διασυνοριακές ροές πιστώσεων με απτά αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία", είπε ο Ντράγκιστην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο διατραπεζικός δανεισμός δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2007 και πολλές τράπεζες στηρίζονται στην ΕΚΤ για τις ανάγκες τους σε ρευστότητα, ενώ άλλοι συσσωρεύουν ρευστό αντί να δανείζουν.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα αποκτήσει αυτόματη εποπτεία των περίπου 150 από τις 6.000 τράπεζες της ευρωζώνης, θα μπορεί να παρεμβαίνει και σε μικρότερες τράπεζες αν υπάρχουν ενδείξεις προβλήματος.
Ο Ντράγκι είπε ακόμη ότι "ο ρόλος των εθνικών εποπτικών αρχών μεγαλώνει καθώς οι τράπεζες μικραίνουν, ωστόσο όλες οι εθνικές εποπτικές αρχές θα υπόκεινται σε ενιαίους κανόνες που θα ρυθμίζονται από το κέντρο. Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την εξουσία να καλεί οποιαδήποτε τράπεζα βρίσκεται υπό την επίβλεψη της".
Όταν οι διαδικασίες για την εποπτεία της ΕΚΤ έχουν ολοκληρωθεί, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης - ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας - θα επιτρέπεται να προχώρα κατ' αρχήν με την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
"Σε συνδυασμό με τη πιθανή άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τον προβλεπόμενο ενιαίο μηχανισμό επίλυσης, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών", δήλωσε ο Ντράγκι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr