Η διαδικασία της επαναγοράς ολοκληρώθηκε και τυπικά με την επίσημη ανακοίνωση, ενώ το συνολικό ποσό των ομολόγων που μετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς από το ελληνικό δημόσιο αγγίζει τα 31,9 δισεκατομμύρια ευρώ. ΕΕ και το ΔΝΤ ενέκριναν να αυξηθεί κατά 1,29 δισεκατομμύρια ευρώ το συνολικό αρχικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τους ομολογιούχους.
Το συνολικό ποσό που θα λάβει η Αθήνα από τον EFSF (συμπεριλαμβανομένων δεδουλευμένων τόκων) αναμένεται να ανέλθει σε 11,29 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξαγοραστούν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 31,9 δισ. που θα διαγραφούν για να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά περίπου 20,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η επαναγορά γίνεται σε αισθητά υψηλότερο κόστος από αυτό που συμφωνήθηκε στη μαραθώνια σύσκεψη του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, αφού η τιμή αγοράς (σταθμισμένος μέσος όρος) που πρέπει να πληρώσει το ελληνικό κράτος φτάνει πλέον σε περίπου 33,8% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αντί για 28% που υπολογιζόταν. Κατά το χθεσινό όμως Euro Working Group συζητήθηκε η παράμετρος να καλυφθεί ο στόχος μέσω του EFSF και όχι από τα νέα κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα.
Η δόση
Η αρχή θα γίνει με συνολικά 34,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 31,2 δισ. θα δοθούν από τους ευρωπαίους εταίρους και θα αφορούν τόσο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και κεφάλαια από τον EFSF που θα μπουν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό και προορίζονται για πληρωμές 3,5 δισ. σε χρέη του δημοσίου προς επιχειρήσεις της χώρας μας. Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να εγκρίνουν την αποδέσμευση της πρώτης από τις επόμενες δόσεις.
Πιθανότητα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων που δεν είχαν συμμετάσχει στο PSI+
Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο για μείωση του χρέους της στο 120% το 2020, σύμφωνα με ελληνικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Το εν λόγω έγγραφο σημειώνει πως η επαναγορά των ομολόγων που πραγματοποιήθηκε, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2020, ήτοι στο 126,6% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο στόχος του ελληνικού buyback ήταν η μείωση του χρέους κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Η διαφορά αυτή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δύναται να καλυφθεί από την επαναγορά των ομολόγων που δεν ενεπλάκησαν στο PSI+.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr