Η ανεργία έχει φτάσει στο ιστορικό υψηλό του 24.4%, αλλά κρίνοντας από τις συνθήκες που επικρατούν ήδη και που πρόκειται να έρθουν στο προσεχές χρονικό διάστημα, είναι μάλλον δύσκολο να πιστέψει κάπως ότι το κλίμα που επικρατεί στην αγορά εργασίας πρόκειται να γίνει ακόμα πιο «μαύρο».
Σύμφωνα με έρευνα του ALBA για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, περίπου οι μισές επιχειρήσεις (ποσοστό 49,3%) εξετάζουν σοβαρά των ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απολύσεις και απομάκρυνση προσωπικού μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στο αντίποδα, μόνο μια στις δέκα επιχειρήσεις σκοπεύει (ποσοστό 9,2%) σκοπεύει να προσλάβει υπαλλήλους ενώ πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι και αυτοί που θα κρατήσουν τις δουλειές τους, θα δεχτούν πολύ σημαντική μείωση στο εισόδημα τους.
Το 74% των εταιριών εφαρμόζει μορφές ελαστικής εργασίας, με το 55% να το εφαμόζει πριν από το 2012, όταν και πέρασε η σχετική νομοθεσία από τη Βουλή, και το 19% να το εφαρμόζει πριν από το 2019.
Ειδικότερα, από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, το 66,4% έχει πληγεί από την κρίση και μόλις 0,7% έχει μείνει ανεπηρέαστο. Το 35,7% ανέφερε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις μισθών των υπαλλήλων τους, με το 38,5% αυτών που δεν το είχαν κάνει μέχρι τώρα να δηλώνουν πως θα προχωρήσουν κι αυτοί σε περικοπή μισθών.
Μάλιστα, δε μιλάμε για μικρές περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων αφού, μια στις τέσσερις εταιρίες έχουν κόψει μισθούς κατά 25% και το 43,8% έχει κόψει από 10% - 20%. Φαίνεται δηλαδή πως περίπου7 στους 10 (ποσοστό 68,8%) έχουν υποστεί ήδη σημαντικές απώλειες, τη στιγμή που πάνω από το 1/3 των επιχειρήσεων θα προβεί να νέες μειώσεις. Επίσης, σημειώνεται πως το 64,7% είμαι «ψαλίδι» που έχει πέσει για όλο το προσωπικό, ενώ το 31,4% είναι περικοπές στα υψηλόβαθμα και διευθυντικά στελέχη.
Στο μέτωπο των εχόντων εργασία, παρατηρείται και έξαρση στο φαινόμενο της απλήρωτης δουλειάς. Αυτοί οι εργαζόμενοι έφταναν τους 400.000 το Μάρτιο, με πηγές από το υπουργείο Εργασίας να σημειώνουν ότι αυτός ο αριθμός έχει ήδη αυξηθεί κατά πολύ, χωρίς να μπορούν να είναι σε θέση να δώσουν επίσημα στοιχεία. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν πως αν η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το σήμερα –κάτι που αποτελεί το «θετικό» σενάριο-, τα άτομα τα οποίο εργάζονται και δεν πληρώνονται θα αυξηθούν με πολύ μεγάλους αριθμούς.
Πτυχιούχους με Interview ζητούν οι επιχειρήσεις
Σε ερώτηση για το πώς σκοπεύουν να προσλάβουν κόσμο, οι επιχειρηματίες απαντούν ότι προτιμούν τους νέους που έχουν στην κατοχή τους κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο. Οι εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών, των Οικονομικών/ Λογιστικής και της Παραγωγής. Όσο αναφορά τον τρόπο με τον οποίο βρίσκουν υποψήφιους υπαλλήλους τα website εργασίας παραμένουν για τις εταιρίες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού.
Το 58,6% απάντησε ότι ως βασική προϋπόθεση για την πρόσληψη νέου προσωπικού θέτει την ύπαρξη μεταπτυχιακού τίτλων. Μια στις δύο εταιρίες (ποσοστό 49,7%) προσλαμβάνει νέους υπαλλήλους μέσω της προσωπικής συνέντευξης ενώ 1 στις 3 (34,4%) χρησιμοποιεί κι άλλα εργαλεία όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (ξένες γλώσσες, Η/Υ).
Αλέξανδρος Βέλμαχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr