Σύμφωνα με την αγορά, ο λόγος της διαφορετικής αντιμετώπισης του Χ.Α. από τους Έλληνες και τους όποιους ξένους επενδυτές συνδέεται με τα εξής:
Πρώτον, οι παραινέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να σταματήσει η αρνητική φημολογία και παραφιλολογία εις βάρος της χώρας μας, μάλλον αποδίδει. Ήδη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γκίντο Βεστερβέλε έχει ταχθεί κατά των κερδοσκόπων και θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα.
Δεύτερον, οι Γερμανικές εφημερίδες μετά την επίσκεψη Σαμαρά στην Ευρώπη, έχουν αρχίσει να ρίχνουν νερό στο κρασί τους, εντάσσοντας την Ελλάδα στο κλίμα της προσπάθειας για ανάκαμψη του ευρωπαϊκού νότου.
Τρίτον, οι ξένοι θεσμικοί που διατηρούν ποσοστά κοντά στο 50% δεν έχουν πειράξει σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές τους θέσεις στην Ελλάδα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, σύμφωνα με παράγοντες του Χ.Α. πάντα, να χαθεί κάθε ελπίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα να υποβαθμιστεί το Χρηματιστήριο από τον οίκο FTSE, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση του Χ.Α. θα έχει τις επόμενες μέρες στο Λονδίνο συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους του οίκου προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους.
Τέταρτον, αρχίζει και αποκαθίσταται η αξιοπιστία της χώρας, ενώ υπάρχει μικρή, αλλά υπάρχει, επιστροφή κεφαλαίων προς τις τράπεζες. Μάλιστα, τμήματα private banking «συμβουλεύουν» πελάτες τους να κρατήσουν ρευστότητα, προκειμένου να την διοχετεύσουν συν τω χρόνω στο Χ.Α. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ότι ο τζίρος, σχεδόν διπλασιάζεται στην αγορά τις τελευτίες ώρες των συναλλαγών, λίγο πριν από το κλείσιμο.
Πέμπτον, η αγορά ελπίζει στα μέτρα. Ότι δηλαδή, το «ποτήριον» θα είναι ναι μεν πικρό, αλλά απαραίτητο και πως η κοινή γνώμη είναι διατεθειμένη να κάνει μία ακόμα θυσία, αφού πρόκειται για την τελευταία φορά, όπως έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη. Κάτι τέτοιο, επικοινωνιακά τουλάχιστον, άρεσε στους ξένους διαχειριστές, που βλέπουν ελεγχόμενες τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Έκτον, με εξαίρεση την ύφεση που προσδιορίζεται στο 7%, ο προϋπολογισμός «βγαίνει», με την περιστολή των δαπανών και την ασυνέπεια του Δημοσίου στιες υποχρεώσεις του, να αποδίδουν.
Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι ξένοι οίκοι, αλλά και οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια που έχει γίνει στη ν Ελλάδα μάλλον αποδίδει.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr