Όπως είναι γνωστό, νέα συνάντηση θα έχει την Πέμπτη ο Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα, προκειμένου να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της τριμερούς αντιπροσωπείας ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ το αρχικό προσχέδιο της κυβέρνησης για τις νέες περικοπές ύψους 3 έως 4 δις. ευρώ, που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Από τα «κρίσιμα» υπουργεία (Οικονομικών και Εργασίας), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις που θα τεθούν εν όποιων της τρόικας δεν είναι οριστικές και πως θα μπορούσαν κάποιες απ’ αυτές να τεθούν σε διαπραγμάτευση. Ο λόγος είναι, όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, πως οι προτάσεις αυτές έχουν κατ’ αρχήν συμφωνηθεί στο πλαίσιο συνεννόησης και των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και όπως είναι λογικό υπάρχουν μερικές αντεγκλήσειςγια το ποιες απ’ αυτές είναι διαπραγματεύσιμες ή όχι. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ηπεποίθηση ότι θα υπάρξει συναίνεση, ακόμα κι αν οι τελικές εισηγήσεις δεν παρθούν άμεσα.
Στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης στην τρόικα θα παρουσιαστούν κάποιες προτάσεις όσον αφορά τους μισθούς, τα φορολογικά αλλά και το «κόψιμο» του Δημοσίου
Για τα μισθολογικά
Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει πως για το μέλλον τωνμισθών θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή απόφαση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.Στην ουσία, η ηγεσία του υπουργείου προτιμά να αφήνει «παγωμένο» το θέμα, μιας και γνωρίζει πως θα υπάρξει μεγάλη πίεση από την πλευρά των δανειστών όταν ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας το Σεπτέμβριο και προτιμάται ως στρατηγική να αφήσει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να «παίξουν μπάλα».
Οι προθέσειςτων κοινωνικών εταίρων εμφανίζονται λίγο συγκεχυμένες, μιας και η ΓΣΕΕ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί νέες περικοπές στο μισθολογικό κόστος, ενώ σχεδόν όλοι οι εργοδοτικοί φορείς ζητάνε νέα μείωση στους βασικούς μισθούς,που σε ορισμένους κλάδους έχουν ήδη συμβεί (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κόψιμο των απολαβών έχουν ήδη υπογραφεί από τους εμποροϋπαλλήλους και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους). Δεδομένου του ότι οι ηγεσίες αυτών των σωματείων πρόσκεινται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ,δε φαντάζει δύσκολο να υποχωρήσει και η Συνομοσπονδία στο αίτημα που της έχει γίνει από τους εργοδότες.
Για τη φορολογία
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση σε μικρομεσαία και μεσαία εισοδήματα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μια σκέψη για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση φόρου των ετήσιων εισοδημάτων για ποσά από20.000 – 40.000 ευρώ, μερικά σενάρια μάλιστα αναφέρουν ότι ο έξτρα φόρος μπορεί να αγγίξει και το 50%. Για πόσα άνω των 40.000 εξετάζεται να αφαιρεθούν όλες οι φοροαπαλαφρύνσεις σ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες που εμπίπτουν σ’ αυτό το όριο, ακόμα και των πολυτέκνων.
Σκέφτονται μαζικές περικοπές στο Δημόσιο
Όπως είχε εξαγγελθεί και προεκλογικά αλλά πολύ περισσότερομετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η κυβέρνηση εξετάζει και έχει έτοιμες μια σειρά προτάσεων για μείωση του Δημοσίου κόστους. Η κατάργηση των επιμέρους κοινωνικών επιδομάτων και η συγχώνευσή τους σε ένα, το οποίο θα αφορά μόνο το20% του πληθυσμού, είναι επίσης ένα μέτρο που αναμένεται να φέρει εξοικονόμησηύψους 2 δισ. ευρώ.
Σημαντική περικοπή αναμένεται και από την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ), οι οποίες δεν εφάρμοσαν -όχι όλες τουλάχιστον- τις περικοπές σε μισθούς και αμοιβές που είχανεπιβληθεί το 2010 και το 2011. Η περικοπή αναμένεται να φτάσει το 30%.
Το κόστος των φαρμάκων, το οποίο πρέπει να μειωθεί για φέτοςκατά 700 εκατ. ευρώ, είναι άλλο ένα μέτρο στο οποίο θα δοθεί έμφαση, αφού εκτός από την τρόικα το ζητούν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που εξετάζουν τηνΕλλάδα.
Οι συγχωνεύσεις Οργανισμών του Δημοσίου, όπως είναι οι σχολές σε Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά και νοσηλευτικών μονάδων είναι άλλο ένα μέτρο το οποίο θα βρίσκεται στο πακέτο της κυβέρνησης, αλλά δεν μπορείακόμη να κοστολογηθεί.
Για τη μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, θα προταθεί η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μονίμων καθηγητών, η αύξηση του λόγου αποχωρήσεων προς προσλήψεις στο 10 προς 1 και ο περιορισμός των εισακτέων στιςανώτερες και ανώτατες σχολές των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού.
Επίσης, εξετάζεται η παραχώρηση των κέντρων τεχνικού ελέγχου οχημάτων αλλά και των κέτερινγκ των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα, σε μια προσπάθεια μιας πρόσθετης μικρής περικοπής του κόστους.
Στ.Κ.Χαρίτος
Aλ. Βέλμαχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr