Περίοδος έντονων διακυμάνσεων και κρίσιμων ισορροπιών ως προς την τάση είναι αυτή που βιώνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Από τις 635 μονάδες κι εκεί που η αγορά κέρδιζε πάνω από 2%, έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 619,97 μονάδες και οριακές απώλειες 0,29%. Εκεί που η επενδυτική κοινότητα πήγε να αναθαρρήσει, οι πωλητές περίμεναν την πρώτη ευκαιρία για να καρπωθούν τα κέρδη τόσο της χθεσινής μέρας, όσο και της Παρασκευής. Καλύτερη ευκαιρία δεν υπήρχε από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα και την παγκόσμια οικονομία. Το Ταμείο προβλέπει όχι απλά μαύρη τρύπα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στον προύπολογισμό, αλλά εκτιμά ότι η ελληνική κοινή γνώμη έχει παρουσιάσει σοβαρά δείγματα κόπωσης από την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα, όποια κι αν ήταν αυτή. Υπό αυτά τα δεδομένα και χωρίς οι επενδυτές να «μετρούν» καλύτερα την έκθεση του ΔΝΤ έσπευσαν σε ρευστοποιήσεις κυρίως σε τέσσερα δεικτοβαρή χαρτιά, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, την ΔΕΗ, την Alpha και την Εθνική. Σημειωτέον, ότι οι πέντε αυτοί τίτλοι καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών κατέγραφαν σημαντικότατα κέρδη. Η καλή πλευρά της έκθεσης του ΔΝΤ, σύμφωνα με την αγορά είναι ότι από τη στιγμή που υιοθετείται η έκφραση περί κόπωσης, θα πρέπει να αναμένονται βελτιώσεις στο πρόγραμμα, αν όχι ένα τρίτο πιο χαλαρό μνημόνιο, όπως κυκλοφόρησε ευρέως το Σαββατοκύριακο που μάς πέρασε από τον Τύπο.
Εκεί που δεν στάθηκε καθόλου η αγορά ήταν οι εξελίξεις για ένα ακόμα καλοκαίρι (πέρσι είχαμε την πρόταση συνεργασίας Eurobank - Alpha και πριν από δύο χρόνια την πρόταση Σάλλα για την απόκτηση του Τ.Τ. και της ΑΤΕ) στον τραπεζικό κλάδο και πάλι με επίκεντρο την Πειραιώς. Η τράπεζα επιβεβαίωσε χθες ότι ενδιαφέρεται για την απόκτηση του υγιούς χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Τράπεζας, όταν και όποτε γίνει ο διαχωρισμός σε good και bad bank. Αυτό όμως, προϋποθέτει συντονισμένες κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, διότι υπουργοί της, όπως ο κ. Μ. Χαρακόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η ΑΤΕ θα πρέπει να παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή και μόνο η εικόνα, σύμφωνα με την αγορά, προκαλεί αντικρουόμενα μηνύματα προς τους ξένους που παρακολουθούν την Ελλάδα, δεδομένου ότι λίγες μέρες νωρίτερα, άλλος υπουργός της κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι δεν πρέπει να πουληθεί ο ΟΠΑΠ. Κι ενώ η αγορά ψάχνεται για το τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις, οι μετοχές των λεγόμενων κρατικόχαρτων παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα και εκπέμπουν μεγάλη ανασφάλεια στην επενδυτική κοινότητα.
Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές που παρακολουθούν την ελληνική αγορά, αλλά δεν έχουν εντολή να πάρουν ακόμα θέση, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συντονισμένη και ενιαία γραμμή με αποκορύφωμα τη σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου για τη γραμμή που θα πρέπει να χαράξει η χώρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η χαμηλή συμμετοχή είναι αναμενόμενη την περίοδο αυτή κι όσο η κυβέρνηση κωλυσιεργεί αφήνοντας τον χρόνο να περνά τόσο πιο δύσκολη έως... αποπνηκτική θα γίνεται η κατάσταση στην αγορά. Μάλιστα, χρηματιστές τόνιζαν χθες ότι το οικονομικό επιτελείο έχει πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή του και δυστυχώς αυτός ο χρόνος είναι μέσα στο... καλοκαίρι!
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr